- TM 31
Składniki
Chleb
- 200 g ziarna żyta
- 100 g ziarna pszenicy
- 30 g siemienia lnianego
- 1 płaskie łyżki soli
- 200 g zaczynu
- 350 g wody, gorącej
- 150 g mąki pszennej, typ 550
- płatki owsiane, słonecznik.., do posypania
- tłuszcz do wysmarowania formy
Zaczyn
- 50 g zakwasu żytniego
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 100 g wody letniej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Przygotowujemy zakwas:
Przepis na zakwas :
//www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-%C5%BCytni-chlebowy/445164
Mielimy żyto i pszenicę, osobno
czas 1 minuta/obroty10
Przygotowujemy zaparkę:
zmielone ziarno żyta mieszamy z siemieniem lnianym i solą,
zalewamy wrzącą wodą
przykrywamy talerzykiem lub folią i odstawiamy na 12 godzin
Przygotowujemy zaczyn:
zakwas żytni i mąkę żytnią typ 720 zalewami letnią wodą i odstawiamy na 12 godzin
w tym czasie zaczyn powinien podwoić swoją objętość a następnie lekko opaść
Przygotowujemy ciasto właściwe:
do kielicha wkładamy zaparzoną mąkę żytnią, zaczyn, zmielone ziarno pszenicy, mąkę pszenną typ 550 i wyrabiamy
3 minuty obroty "Ciasto"
Gotowe ciasto przekładamy do miski i zostawimy do wyrośnięcia na 2 godziny
Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto do nasmarowanej tłuszczem formy, posypujemy płatkami owsianymi, słonecznikiem, siemieniem lnianym i czym lubimy i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 1 godzinę
Wkładamy chleb do naparowanego ( za pomocą spryskiwacza i wody ) i rozgrzanego do 250 stopni piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 210 stopni, dzięki temu zabiegowi chleb będzie miał chrupiącą skórkę
Pieczemy około 40 minut
Porady
Zaparzanie mąki razowej (tzw.zaparki) z dodatkami smakowymi ( np.kminek, siemie lniane, sól, cukier ) wydobywa smak i aromat chleba.
Prawdziwe pieczywo razowe to samo zdrowie!
- Nie tuczy, ponieważ nie podnosi poziomu glukozy we krwi, długo się trawi i długo pozostawia uczucie sytości.
- Jest skarbnicą cennych dla zdrowia składników. Ma witaminy B1, B2, B6, E, kwas foliowy.
- Jedząc pieczywo razowe chronimy swój organizm przed wieloma przykrymi chorobami, takimi jak otyłość, miażdżyca, choroby jelit.
- Kwas zawarty w chlebie jest skarbnicą kwasów, drożdży oraz przeróżnych szczepów bakterii mlekowych, które znacznym stopniu poprawiają perystaltykę jelit, wzbogacają florę bakteryjną, przyczyniają się do wzmocnienia odporności organizmu, oczyszczają jelita, redukują toksyny.
- Dzięki dzikim drożdżom z zakwasu oraz bakteriom prawdziwy chleb bardzo dobrze smakuje, długo zachowuje świeżość.
- Mąka nieoczyszczona zawiera wiele witamin głównie witaminy z grupy B, które bardzo wzmacniają układ nerwowy oraz pełnią ważną rolę w produkcji szarych komórek mózgu
- Pieczywo razowe cechuje wysoka zawartość substancji balastowych które pobudzają trawienie (ponieważ musimy je dobrze przeżuć) ale także z tego powodu, że pęcznieją w jelitach i mają dużą objętość.
- Pożywienie bogate w substancje balastowe daje uczucie sytości i pomaga w utrzymaniu na odpowiednim poziomie cholesterolu i cukru we krwi.
- Jest to bardzo ważna właściwość pomagająca w zrzucaniu zbędnych kilogramów i utrzymaniu szczupłej sylwetki. Ponadto substancje balastowe oczyszczają jelita, co ma także odzwierciedlenie w wzmocnieniu układu immunologicznego oraz zapobieganiu powstawania nowotworów.
- Zaczynając dzień dwoma kromkami zdrowego pieczywa razowego dostarczysz organizmowi antystresowego magnezu.
- Mąka nieoczyszczona jest bogatym źródłem tego bardzo poważanego i cenionego pierwiastka.
- Pieczywo razowe jest także źródłem aminokwasów, których kompletnie brak w pieczywie białym.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rozumiem,że goracej wody /350g/ uzywamy tylko do zaparki i juz potem nie dodajemy wody do wyrabiania chleba, tak?
Magi Pozdrawiam serdecznie!
Super, chlebek napewno jest pyszny, dodaje do wypróbowania
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Oczywiście można, w takich samych ilościach jak gramatura ziaren w przepisie ; czyli 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 i100 g mąki pszennej razowej typ 1750.
Pozdrawiam!
czy zamiast żyta i pszenicy można zastosowac mąkę razową pszenną i żytnią i w jakiej ilości