thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
opublikowany: 09/07/19
zmieniono dnia: 09/07/19

Składniki

CHLEB GRYCZANY -TATARCZUCH

  • 500 g mąki gryczanej
  • 650 g wody
  • 100 g drożdży świeżych
  • 170 g cukru
  • 50 g miodu płynnego
  • 25 g śmietanki 30%

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CHLEB
  1. 1. W naczyniu miksującym odwazyc makę, przesypać do innego naczynia.
    2. Do naczynia miksujacego wlać 300g wody zagotować funkcja czajnika , nastepnie wrzatkiem zaparzyc mąkę i wymieszać kopystką.
    3. Zaparzoną mąke odstawić na 1h do lodówki.
    4. Rozgrzać piekarnik do temp.160C
    5. w tym czasie do naczynia miksujacego wlać 200g wody podgrzać 2min./obr.Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 40C
    6. Do wody dodać pokruszone drożdze, 20g cukru i śmietankę 10s/obr.3 pozostawic w naczyniu 10 min.
    7. Do zaparzonej mąki dodac cukier i miód, wymieszać i całość włozyć do zaczynu ( jeżeli w mące będą grudki należy rozdrobnic w dłoniach) dodać 150g letniej wody wymieszać INTERWAŁ/ 1,5min.
    8. Ciasto musi miec konsystencję gestej, ale lejącej masy (Gdyb było zbyt gęste dodawć po trochu letnią wodę I wymieszać INTERWAŁ 0.5 min.)
    9. Całość przkładamy do wcześniej wysmarowanej masłem i odruszona maką gryczana foremki. Odstawiamy na 5 min w ciepłe miejscy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku 60min/160C
    10. Jeżli mamy wysoką blaszke to po tym czasie wyjmujemy chleleb i odwracmy go do góry nogami na kratkę lub płaską blachę z piekarnika wypiekając jeszcze przez kolejne 10-15min ale tylko wtedy jeśli uznamy że jest taka potżeba .
    Ja użyłem keksówki 30×10×7

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CHLEB GRYCZANY -TATARCZUCH

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?