Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
CHLEB GRYCZANY -TATARCZUCH
- 500 g mąki gryczanej
- 650 g wody
- 100 g drożdży świeżych
- 170 g cukru
- 50 g miodu płynnego
- 25 g śmietanki 30%
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. W naczyniu miksującym odwazyc makę, przesypać do innego naczynia.
2. Do naczynia miksujacego wlać 300g wody zagotować funkcja czajnika , nastepnie wrzatkiem zaparzyc mąkę i wymieszać kopystką.
3. Zaparzoną mąke odstawić na 1h do lodówki.
4. Rozgrzać piekarnik do temp.160C
5. w tym czasie do naczynia miksujacego wlać 200g wody podgrzać 2min./obr."Obroty wsteczne" 40C
6. Do wody dodać pokruszone drożdze, 20g cukru i śmietankę 10s/obr.3 pozostawic w naczyniu 10 min.
7. Do zaparzonej mąki dodac cukier i miód, wymieszać i całość włozyć do zaczynu ( jeżeli w mące będą grudki należy rozdrobnic w dłoniach) dodać 150g letniej wody wymieszać INTERWAŁ/ 1,5min.
8. Ciasto musi miec konsystencję gestej, ale lejącej masy (Gdyb było zbyt gęste dodawć po trochu letnią wodę I wymieszać INTERWAŁ 0.5 min.)
9. Całość przkładamy do wcześniej wysmarowanej masłem i odruszona maką gryczana foremki. Odstawiamy na 5 min w ciepłe miejscy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku 60min/160C
10. Jeżli mamy wysoką blaszke to po tym czasie wyjmujemy chleleb i odwracmy go do góry nogami na kratkę lub płaską blachę z piekarnika wypiekając jeszcze przez kolejne 10-15min ale tylko wtedy jeśli uznamy że jest taka potżeba .
Ja użyłem keksówki 30×10×7
CHLEB
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
100 gram drożdzy ?!
Are you sure to delete this comment ?