Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
16
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- 250 g pszenicy, orkiszowej
- 20 g oliwy z oliwek
- 80 g wody
- 400 g mąki
- 40 g drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 400 g jogurtu, 0,1 %
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć orkisz, zemleć 1 min/obr. 10.
- Dodać pozostałe składniki , wyrabiać 3 min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" .
- Wyłożyć ciasto na posypany mąką blat, uformować walec i podzielić go na 16 części. Dłońmi posypanymi mąką uformować bułeczki i ułożyć je, zachowując odstępy, na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
- Blachy z bułeczkami przykryć folią spożywczą i pozostawić na 30 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Piec bułki, umieszczając po jednej blasze w nagrzanym piekarniku na środkowej szynie. Do piekarnika wstawić naczynie z wodą, aby bułki były bardziej napowietrzone. Czas pieczenia ok. 20 min, temp. 220°C.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Cześć,
mam pytanko czy zamiast ziaren moge dodać od razu mąkę orkiszową ?
Z książki "Lekka kuchnia": Ciasto można przyrządzić dzień wcześniej i odstawić na noc do lodówki, do wyrośnięcia. Następnego dnia uformować bułeczki i postępować według przepisu.
Bardzo dobre bułeczki.Na drugi dzień tez smaczne
Bułeczki smaczne Mięciutkie w środku, nawet na drugi dzień
Bułki wyszły rewelacyjnie. Na imprezie wszyscy porzucili wędlinę na rzecz masełka ziołowego z bułeczkami. Na drugi dzień też były super, zostały bo zrobiłam dwie porcję ciasta. Pozdrawiam☺
wspaniałe,długo zachowują świeżość, najlepsze z twarożkiem
Bardzo smaczne
Moje bułeczki niestety mają bardzo grubą skórkę. Następnym razem spróbuję krócej piec. Smak ok.
Bardzo dobre bułki. Właśnie pałaszuję jedną, jeszcze ciepłą, z samym masłem. Pyyycha!
Dobre, mocno pełnoziarniste, lekko kwaskowe, ale to zapewne zależy od jogurtu
Meg