thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 11/27/21
zmieniono dnia: 11/27/21

Składniki

Bezglutenowy chleb z ziarnami

  • 100 g płatków owsianych
  • 200 g skrobi ziemniaczanej, możesz zastąpić skrobią z tapioki
  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 50 g mielonej łuski babki jajowatej
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g drożdży świeżych
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g siemienia lnianego
  • 500 g ciepłej wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zmielić 20s/obr. 10

  2. Dodać skrobię ziemniaczaną, mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, łuski babki jajowatej, sól, drożdże, wymieszać 10s/obr. 6

  3. Dodać słonecznik łuskany, pestki dyni, siemię lniane, wymieszać 5s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 4

  4. Dodać wodę, wyrobić ciasto CiastoCiasto"Ciasto" /3 min. W tym czasie prostokątną formę (o wymiarach ok. 30 x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

  5. Gotowe ciasto wyłożyć na posypany mąką gryczaną blat i uformować podłużny wałek, przełożyć do wcześniej przygotowanej formy, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

  6. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C termoobieg. Wyrośnięty chlebek ponacinać z góry ostrym nożem.

    Piec 45 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki i wstawić na kolejne 5 minut.
    Wyciągnąć z piekarnika na siatkę i poczekać aż trochę ostygnie i odparuje. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady

Skrobię ziemniaczaną możesz zastąpić skrobią z tapioki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bezglutenowy chleb z ziarnami

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?