Składniki
15 porcja/porcje/porcji
ciasto
- 100 g szynki
- 120 g sera żółtego
- 100 g mleka
- 50 g drożdży
- 250 g mąki pszennej
- 90 g masła(miękkiego)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki bazyli suszonej
- 1/2 łyżeczki oregano suszonego
-
6
50min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1.Do "Blokada naczynia miksującego" wkładamy szynke i ser pokrojony na kawałki, rozdrabniamy 3sek/obr.5. Sprawdzamy stopień rozdrobnienia,ewntualnie powtarzamy 3sek/obr.5.Przekładamy do innego naczynia, płukamy i osuszamy naczynie.
2.Do "Blokada naczynia miksującego" wkładamy mleko i pokruszone drożdże i podgrzewamy 2min/37C/obr.1
3.Dodajemy mąkę,masło,jajko,bazylię, oregano,sól i pieprz. Miksujemy 30sek/obr.4
4.Dodajemy ser i szynkę i miksujemy 10sek/obr.3.
5.Ciasto przekładamy do innego naczynia i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układamy foremki do muffinek i do każdej po równo nakładamy ciasto.Pieczemy w temp. 180 C ok 20-25 minut.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Z tej porcji udało mi się zrobić 17 muffinek.Zaznaczyłam 15 porcji bo wielkośc foremek jest różna
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo fajny przepis do którego będę wracać....
Bardzo fajny przepis do którego będę wracać. Wprowadziłam drobną zamianę: mąkę pszenną wymieszałam z żytnią. Następnym razem spróbuję tylko z żytniej zrobić ciasto. retro goal
REWELACJA! Zrobiłam z podwójnej porcji ...
REWELACJA! Zrobiłam z podwójnej porcji
Dodałam pieczarki i cebulę i wyszły wyśmienite
Wszystkim smakowały
Mufinki bardzo smaczne. Dodałam jeszcze...
Mufinki bardzo smaczne. Dodałam jeszcze pieczarki.
super przepis pychota
super przepis pychota
Przepis super:) ja zamiast
Przepis super ja zamiast szynki dodalam boczek, dodatkowo cebulke i ser. Pyszne rozeszły się błyskawicznie
Pyszności, nie ma jak zabrać
Pyszności, nie ma jak zabrać takie cudo do pracy. Polecam.
Bardzo dobra przekąska.
Bardzo dobra przekąska. Rodzinka za nią przepada. Faktycznie trzeba dłużej potrzymac w piecyku w 200 stopniach. Bardzo smaczne
A nakladac cale te foremki
A nakladac cale te foremki czy do polowy?
Mufinki świetne. Dobre na
Mufinki świetne. Dobre na drugie śniadanie do pracy lub do szkoły. Ja jednak trochę dłużej je piekłam i pod koniec dałam temp. 200 st. C bo były mało rumiane. Smakowo rewelacja!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"