3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik Pistacjowy


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Spód

  • 250 g herbatników, połamanych na mniejsze kawałki
  • 80 g migdały, w płatkach
  • 100 g masła

Masa Serowa

  • 80 g orzechów pistacjowych, niesolonych
  • 100 g cukru
  • 150 g białej czekolady, połamanej na kawałki
  • 2 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego, pistacjowego, przygotowanego w TM lub kremu pistacjowego
  • 150 g śmietany, 36% tłuszczu, 30 % tłuszczu
  • 250 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
  • 500 g twarogu, sernikowego, z wiaderka
  • 4 jajka

Polewa

  • 100 g białej czekolady, połamanej na kawałki
  • 2 czubate łyżki kremu orzechowo-czekoladowego, pistacjowego- wykonanego w TM, lub kremu pistacjowego.
  • 60 g śmietany, 30 % tłuszczu
  • 6
    15h 0min
    Czas całkowity 12h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Spód
  1. Rozgrzać piekarnik do temp 180 st.
    Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

    Do czystego i suchego Blokada naczynia miksującego włożyć herbatniki (250 g)
    i migdały (80). Rozdrobnić 5s/obr 8.
    Przesypać do innego naczynia i odstawić.

    Do Blokada naczynia miksującego wrzucić masło (100g) pokrojone na mniejsze kawałki,
    rozpuścić- 4 min/70 st./obr. 1.
    Dodać rozdrobnione ciastka z migdałami. Wymieszać 10 s/obr.3.

    Powstałą masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Dłońmi lub przy pomocy szklanki z płaskim dnem rozprowadzić równomiernie po dnie i bokach, dociskając do ścianek, odstawić do lodówki.

    Umyć i osuszyć Blokada naczynia miksującego
  2. Masa serowa
  3. Do czystego i suchego Blokada naczynia miksującegowsypać 100 g cukru. Zmielić 10s/obr10. Dodać 80 g pistacji- zmielić 12s/obr10. Dodać 150 g białej czekolady- rozdrobnić 10s/obr.8. Dodać śmietankę 30% (150g) oraz 2 łyżki kremu pistacjowego. Podgrzewać 3min/obr.2. Dodać 100 g sera mascarpone- wymieszać 10s/obr.4. Dodać 150 g sera mascarpone,500 g twarogu oraz 4 jajka. Wymieszać 10 s/obr 6. następnie zgarnąć masę ze ścian Blokada naczynia miksującego na dno.Ustawić obr 4/20s i stopniowo zwiększać obroty do 8. Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód.

    Piec przez 15 minut w temp 180 st. na najniższym poziomie piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temp. do 120 st i piec przez kolejne 2h. Sernik pozostawić do całkowitego ostudzenia, następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin- najlepiej zostawić na noc.
  4. Polewa
  5. Do czytego i suchego Blokada naczynia miksującego włożyć połamaną na małe kawałki białą czekoladę (100g), dodać łyżkę kremu pistacjowego oraz śmietankę 30% (60g). Podgrzewać 4 min/70 st./Obroty wsteczneobr 1 (gdyby polewa wyszła zbyt gęsta- dodać 10-20 g śmietanki 30%, podgrzewać 1min/70st/Obroty wsteczneobr.1)
    Polewę pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej. Następnie, na schłodzony sernik wylać polewę, rozprowadzić równo- można posypać orzechami- ja użyłam pistacji i migdałów.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis na krem pistacjowo-czekoladowy można znaleźć na cookidoo właśnie pod tą nazwą. Można również użyć gotowego- nic nie stoi na przeszkodzie.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dzień dobry chciałam tylko dopytać, w...

    Zgłoszony przez EwelinaSitko123 na marca 26, 2024 at 20:18.

    Dzień dobry tmrc_emoticons.) chciałam tylko dopytać, w temperaturze 120 na pewno 2h? Tak długo?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze