thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
1h 55min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Zupa krem z pieczonych buraków

  • 950 g upieczonych buraków
  • 4 ząbki czosnku
  • 290 g jabłek, (obranych, pokrojonych na kawałki)
  • 1 kostka rosołowa warzywna, (można pominąć)
  • 250 g gorącej wody
  • 1/2 cytryny, (trzeba z niej wycisnąć sok)
  • 1 szczypty soli i pieprzu
  • 8 czubatych łyżeczek śmietany 12%, (opcjonalnie: trochę serka feta lub serka typu bałkańskiego do dekoracji)
  • 8 małych listków świeżej bazylii lub liści świeżego szpinaku, (do dekoracji)
  • 55 g oleju z orzechów włoskich, [opcjonalnie: oliwy z oliwek lub innego oleju]
  • 240 g cebuli, (pokrojonej na kawałki)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Zupa krem z pieczonych buraków
  1. WAŻNE: przed przygotowaniem zupy należy upiec w piekarniku buraki do miękości, ok. 1,5 godziny (180°C-200°C).

     

    1. Do naczynia włożyć cebulę i rozdrobnić - 8 sek. / obr. 6. Zgarnąć kopystką na dno naczynia.

     

    2. Dodać olej z orzechów włoskich (lub inny) i podduścić - 10 min. / Varoma / obr. 2.

     

    3. Dodać czosnek, jabłka i upieczone buraki (pokrojone na kawałki), a następnie rozdrobnić - 45 sek. / obr. 10.

     

    4. Dodać kostkę rosołową i gorącą wodę. Gotować - 5 min. / 100°C / obr. 4.

     

    5. Dodać wyciśnięty sok z połówki cytryny oraz sól i pieprz, a następnie podgrzewać - 15 min. / 90°C / obr. 4.

     

    Zupę odawać ze śmietaną 12% lub serem feta lub serem typu bałkańskiego, przystrojoną listkiem bazylii lub młodego szpinaku tmrc_emoticons.) SMACZNEGO! 

Porady

Polecam buraki upiec przy okazji pieczenia innego dania w piekarniku. Upieczone buraki można trzymać przez kilka dni w lodówce i nic się im nie dzieje tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa krem z pieczonych buraków

Wydrukuj:

Komentarze