- TM 31
Składniki
Zupa krem z pieczonych buraków
- 950 g upieczonych buraków
- 4 ząbki czosnku
- 290 g jabłek, (obranych, pokrojonych na kawałki)
- 1 kostka rosołowa warzywna, (można pominąć)
- 250 g gorącej wody
- 1/2 cytryny, (trzeba z niej wycisnąć sok)
- 1 szczypty soli i pieprzu
- 8 czubatych łyżeczek śmietany 12%, (opcjonalnie: trochę serka feta lub serka typu bałkańskiego do dekoracji)
- 8 małych listków świeżej bazylii lub liści świeżego szpinaku, (do dekoracji)
- 55 g oleju z orzechów włoskich, [opcjonalnie: oliwy z oliwek lub innego oleju]
- 240 g cebuli, (pokrojonej na kawałki)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
WAŻNE: przed przygotowaniem zupy należy upiec w piekarniku buraki do miękości, ok. 1,5 godziny (180°C-200°C).
1. Do naczynia włożyć cebulę i rozdrobnić - 8 sek. / obr. 6. Zgarnąć kopystką na dno naczynia.
2. Dodać olej z orzechów włoskich (lub inny) i podduścić - 10 min. / Varoma / obr. 2.
3. Dodać czosnek, jabłka i upieczone buraki (pokrojone na kawałki), a następnie rozdrobnić - 45 sek. / obr. 10.
4. Dodać kostkę rosołową i gorącą wodę. Gotować - 5 min. / 100°C / obr. 4.
5. Dodać wyciśnięty sok z połówki cytryny oraz sól i pieprz, a następnie podgrzewać - 15 min. / 90°C / obr. 4.
Zupę odawać ze śmietaną 12% lub serem feta lub serem typu bałkańskiego, przystrojoną listkiem bazylii lub młodego szpinaku SMACZNEGO!
Zupa krem z pieczonych buraków
Porady
Polecam buraki upiec przy okazji pieczenia innego dania w piekarniku. Upieczone buraki można trzymać przez kilka dni w lodówce i nic się im nie dzieje
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Moja zupa krem wylądowała w toalecie, nie podszedł mi ten przepis, niestety
Według mnie zupa nie za dobra, dużo za gęsta, trzeba dolać wody do pełnego naczynia i doprawić po swojemu, ja dodałam sok z całej cytryny, 2 kostki rosołowe, wiecej soli no i na końcu 2 łyżeczki cukru.Ja bym takiego "niedopracowanego"przepisu nie umieściła na Przepisowni.Uważam że na Przepisowni powinno umieszczać się przepisy, które wyjda nawet temu co nie umie gotować takie jak np. złota zupka, albo barszcz ukraiński babci Wiktorii.
Nie jest źle, ale w/g mnie zbyt dużo cebuli, która dodaje zupie goryczy. Następnym razem dam połowę. Rzeczywiście jest to bardzo gęsty krem, ale to nie problem
Pychota! fakt jest bardzo gesta, ale po dodaniu wiekszej ilosci wody smak nadal jest pyszny, wiec konsystencje mozna dobrac do gustu.
Biedronka
Jesli wolicie mniej gęsty, to można dodać więcej wody. Zamiast 250 g dodajcie 450-500 g wody
W smaku bardzo dobry, ale rzeczywiście bardzo gęsty.
Zrobiłam zgodnie z przepisem. Krem wyszedł bardzo bardzo gęsty. bałam się dodać wody za dużo że straci swój smak. Jakieś sugestie?
Polecam !
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi