thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
3 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 100 g czerwonej papryki, (świeżej lub mrożonej)
  • 30 g cebuli
  • 150 g pomidorów, (obranych ze skórki)
  • 2 kostki rosołowe, (u mnie galaretka powstała z pieczenia mięsa)
  • 1 łyżeczka, domowej przyprawy warzywnej
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 serek topiony kremowy
  • czubata łyżka, gęstej, kwaśnej śmietany
  • 20 g kaszy jaglanej
  • około 600 g goracej wody
  • •świeże zioła (oregano, tymianek) do posypania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. W suchym naczyniu zemleć kaszę jaglaną 30s/ obr. poz. 10. Wszystkie składniki (oprócz wody) zmiksować 50s/ poz.7 - 8, uzupełnić wodą do 1 litra. Gotować 15 minut/ 100 stopni C/ obr. poz. 1.  Po ugotowaniu przytrzymując miarkę zmiksować 20s/ obr. poz. 8. Zupę pdawać z grzankami.

    Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie" (z moją małą modyfikacją).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa krem z czerwonej papryki

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 24, 2015 at 09:36
    5.0

    Świetny przepis na pyszną zupę. Potraktowalam go nieco "feestyle'owo" i np. dalam więcej papryki oraz dorzucilam kawałek brokula, który mi się plątal po lodówce. 

    W smaku bardzo dobre danie, do tego gęste i pozywne. Polecam!