- TM 5
Składniki
Do przygotowania potrzebujemy
- 80 g groch łuskany
- 2 ząbki czosnek
- 150 g warzywa, (pietruszka, marchew, por, cebula)
- 1250 g woda
- 1 łyżeczki koncentrat bulionu drobiowego TM
- 1 łyżeczki przyprawa uniwersalna z TM
- 1 szczypty pieprz mielony
- 120 g boczek wędzony
- 80 g kiełbasa, dobrze obsuszona
- 250 g ziemniaki surowe
- 2 łyżeczki majeranek suszony
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. W naczyniu miksującym zmielić groch 30 sek/obr. 10 i przekładamy do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego wkładamy czosnek, warzywa, rozdrabniamy 5 sek/obr. 5.
3. Dodajemy groch, wodę, boczek i kiełbasę, przypawę uniwersalną z TM oraz koncentrat bulionu drobiowego, pieprz, liście laurowe. Nałożyć koszyczek i gotujemy 30 min/100 stopni./"Obroty wsteczne" /obr. 2
4. Dodać pokrojone ziemniaki i majeranek. Gotować 12min/100 stopni/"Obroty wsteczne" /obr.
Grochówka
Porady
Można dodać więcej majeranku do smaku. Można też daćsamego boczku bądź samej kiełbasy.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ja połowę grochu zmieliłem a drugą wcześniej namoczyłem, w sumie bardzo smaczne.
Ostatni etap, ziemniaki gotować zimą 15 minut, inaczej są twarde, ale całość bardzo smazna.
Groch zmielony na pył do grochówki? czy to może być dobre?
Mikkka: Koszyk moim zdaniem nie ma racji bytu w tym przepisie, zakładam go ale do robienia rosołu.
Przepyszna!!!
Przepis miód malina Ja dałem 200g grochu, więcej ziemniaków, do tego boczek 170 gr i kiełbasy całkiem podobnie. Boczek i kiełbasę pokrojone w kostke podsmażyłem na patelni i potem wrzuciłem do reszty składników. Cebulę z pierwszego etapu podpaliłem na ogniu żeby wyszedł z niej aromat, a bulionu użyłem jako rosołu - wyszło bardzo smaczne
Pyszna
Smak dzieciństwa. Zupa wyszła naprawdę pyszna
Bardzo, bardzo dobra
Polecam. Ja na tę porcję zmieliłam więcej grochu, tj. około 150 g - kwestia gustu, lubię intensywmy smak gróchówki.