Składniki
Zasmażka
- 30 gramów masła lub smalcu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
Flaczki
- 500 gramów Flaków obgotowanych
- 1 bulionetka wołowa
- 1 bulionetka wrzywna
- 1 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki przyprawy do flaków
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1100 gramów wody
- 300 gramów mrożonej włoszczyzny, w słupkach (marchew, pietruszka, seler, por)
- 2 łyżki majeranku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do TM wkładamy flaki i przyprawy za wyjatkiem włoszczyzny oraz majeranku, gotujemy 40min/100*C/"Obroty wsteczne" /obr.2. Na pokrywce stwiamy koszyczek by nie kipiało.
2. Dodać mrożoną włoszczyznę gotować 15min/100*C/"Obroty wsteczne" /obr.2
3. Dodać majeranek gotować 5min/100*C/"Obroty wsteczne" /obr.2
Zasmażka
W czasie jak się gotują flaczki na patelni rozgrzać tłuszcz dodać mąkę i paprykę i mieszać , tak by się połączyły z tłuszczem. Należy uważać żeby się nie przypaliło. Odstawiamy do ostygnięcia, a po ugtowaniu flaków łączymy z ciepłym płynem mieszając tak by uzyskać jednolitą konsystencję.
Połaczone z zasmażką flaczki , możemy posypać natką pietruszki i podawać z białym pieczywem posmarowanym masłem.
Flaczki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Niwe ukrywam że mam juz jeden ulubiony przepis na flaki , no ale cóż może czas na jaka nowośc... lece do kuchni i próbujemy
Aż ślinka leci,zapisane w ulubione
Flaczki kupujemy paczkowane białe, ale już obgotowane nie całkiem surowe.
Ponieważ jestem początkującym nadal kucharzem mam pytanie:
Czy flaki kupić surowe czy takie paczkowane i jak dokładnie je obgotować ?
Pozdrawiam Olgierd
Kusi mnie ten przepis Napewno go przetestuje
Pycha!!!!!