Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
barszcz czerwony
- 600-700 g czerwony burak, pokrojony na kawałki
- 1200 g woda
- 3 ziemniaki, średnie pokrojone w kostkę
- 3 ząbek czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liść laurowy, suszony
- 1 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprz, mielony
- 4 łyżki octu, spirytusowego
- 60-80 g cebuli, pokrojonej w kostkę
- 30-40 g masło klarowane
- 1 kostki bulion warzywny
- 1 kostki bulion drobiowy
- 1 czubate łyżki majeranek, suszony
- 2 łyżeczki cukier
- 160-200 g śmietana, 12% tłuszczu
- 25 g natka pietruszki, świeża
- 6 jajek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć buraki pokrojone na mniejsze kawałki i czosnek, rozdrobnić 20 s/obr. 5 .
Dodać wodę, kostki bulionu, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, przyprawę uniwersalną, sól i pieprz, gotować 25 min/100°C/obr. 1.
W tym czasie podsmażyć / zarumienić na maśle klarownym pokrojone w kostkę ziemniaki i przełożyć do miski i podsmażyć pokrojoną cebulkę w kostkę na kolor jasno drązowy też przełżyć do miski z podsmażonymi ziemniakami. Ugotować jajka na twardo.
Dodać ocet ziemniaki z cebulkę, cukier i śmietanę, natkę pietruszki 10g gotować 5 min/100°C/"Obroty wsteczne" obr. 1.
Zupę ewentualnie doprawić do smaku. Podawać na gorąco z przekrojonym jajkiem na twardo i przyozdobione posiekaną natką pietruszki.
Smacznego
Porady
Przepis na bazie domoweo od babci. Podsmażone na patelni ziemniaki i cebulka dodają specyficznego smaku. Jajko można pominąć jak ktoś nie lubi. Jak nie smakuje zawsze można dodać maggi które zawiera glutaminian sodu i wtedy będzie smakować prawie każdemu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?