Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
1000 g
Poziom
--

Składniki

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 400 g watróbki drobiowej, oczyszczonej z błonek
  • 80 g cebula, pokrojona na mniejsze części
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g masła
  • 1 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. wlać do naczynia 500ml wody, na przystawce Varoma ułożyć pokrojone piersi z kurczaka ( posypać delikatnie solą), gotować na parze 30minut Varoma, obr. 2

    2. odłożyć Varomę, wylać wodę, do naczynia miksującego wrzucić cebulę i czosnek , zmielić - 3s. obr4.

    3. dodać masło , 2 min. 100stopni - obr. 2

    4. dodać wątróbkę , zmielić 3s. obr. 4

    5. podsmażyć 3 min. 100stopni obr 2

    6. dodać kurczaka podzielonego na mniejsze cząstki, dodać sól i pieprz,

    zmielić na gładko, czas w zalezności od potrzeb, ja zaczęłam od 1 minuty , obroty od 1 do 10 wzrastająco, ale nie było dla mnie to wystarczajace, więc mieliłam dalej,  pasztet był chyba zbyt gorący i podnosił się w pojemniku, więc mieliłam go w 3 porcjach, wyszedł idealny.

    7. przełozyć do jakiegoś pojemnika z pokrywką ( nie wysycha), jak wystygnie wstawić do lodówki

    Ja podzieliłam sie z rodziną, wszyscy byli zdumieni jak mięsko wyczuwało się w smaku, mój trzy letni synek pałaszował również ze smakiem, a jest bardzo wybredny tmrc_emoticons.) łatwo się rozsmarowuje na kanapkach

    Smacznego

Porady

Koszt około 15zł za kg pasztetu, a jaki zdrowy

Gdy gotowałam piersi z kurczaka na parze, przy okazji ugotowałam sobie w naczyniu miksującym rosół tmrc_emoticons.)

do koszyczka włożyłam włoszczyzne i kurczaczka i doprawiła, oszczędnosć czasu i prądu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pasztet z piersi kurczaka do smarowania

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 4, 2019 at 20:51
    4.0

    Podziękowania za przepis. Smile
    Trochę zmodyfikowałam, ze względu na inną masę mięsa i wątróbki. Dałam świeże zioła tymianku i majeranku i ciut więcej pieprzu. Teraz pasteryzuję słoiczki, wyszły mi razem 4 słoiki - 2 wielkości 200 g i dwa sloiki wielkości 160 g. Przepis doskonały w sej prostocie, a smak? To już kwestia gustu. Ja będę eksperymentować Wink
    Polecam

  • maja 13, 2017 at 14:31
    5.0

    Dziękuję za wspaniały przepis-mój mąż jest zachwyconyLove

  • kwietnia 26, 2017 at 11:20
    5.0

    Pasztet pyszny. Wykorzystalam mieso z rosołu i doprawiłam go dodatkowo gałką muszkatołową. Smakuje wyśmienicie.Smile

  • lutego 3, 2017 at 18:07
    5.0

    Jak dlugo mozna przechowywac?

  • stycznia 21, 2017 at 15:26

    Pasztet pyszny tylko troszke za suchy tmrc_emoticons.)

  • stycznia 15, 2017 at 20:42

    Bardzo smaczny, ja dodaje jeszcze do niego warzywa, marchewkę i seler i jest pyszny.

  • września 8, 2016 at 21:46

    Super przepis! Zmodyfikowałam pod kątem dostępnych składników czyli indyk i kurczak z rosołu i bez wątróbki ale proporcje według przepisutmrc_emoticons.-) jak na pierwszy pasztet z Thermomixa to rewelacja! Mąż zachwycony smakiem. Polecam!

  • września 6, 2016 at 15:17

    Dla mnie najlepszy pasztet jaki jadłam ! Gości u mnie minimum raz w tygodniu. Dzisiaj robiłam z resztek pieczonego kurczaka, który został z obiadu i wyszedł równie pyszny! Polecam!!!

  • kwietnia 1, 2016 at 11:11
    5.0

    Pyszny paszteciktmrc_emoticons.) następnym razem odejmę jednak trochę wątróbki,ale ogólnie polecam do spróbowaniatmrc_emoticons.-) 

  • marca 22, 2016 at 06:31
    4.0

    Zdrowa alternatywa pasztetowej. Wyszła mi trochę sucha ale na chlebie dobrze smakuje. Dałam wg rad komentujących o połowę mniej wątróbki i słusznie. Doprawiłam dodatkowo majerankiem i ostrą papryką. Wychodzi bardzo duża porcja. W ramach oszczędności prądu powstała smaczna szpinakowa tmrc_emoticons.)

Are you sure to delete this comment ?