thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
3h 30min
porcja/porcje/porcji
0 g
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 15/04/14
zmieniono dnia: 15/04/14

Składniki

filety rybne

  • 1500 gramów filety rybne, dowolna ryba, ostatni był z krasnopióra
  • 1/2 sok z cytryny, z pół cytryny
  • 3-4 ząbki czosnku, obrane
  • 2 cebule
  • 2 kromki razowego chleba
  • 120 gramów mleka, do namoczenia chleba
  • 3 jaja, ugotowane na twardo
  • 3 jaja, surowe
  • 75 gramów masła, rozpuszczonego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 płaskiej łyżeczki łyżeczka kurkumy, wedle uznania
  • sól
  • pieprz
  • zioła, mieszane, suszone, według uznania, do smaku
  • 1 papryka czerwona
  • 3 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 1 seler sredni

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. filety rybne umyć i osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Ułożyć  w naczyniu żaroodpornym (można też w varomie ugotować filety) przekładając ząbkami czosnku i pokrojonymi na ósemki cebulami skropić 3-4 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny. Na wierzchu układamy obrane i pokrojone warzywa oraz oczyszczoną i pokrojoną papryę. Naczynie przykryć pokrywą (jak nie mamy to folią aluminiową) wstawić do gorącego piekarnika. Piec 30 min. w temperaturze 190-200 stopni. (w Varomie do naczynia wlewamy 500g wody, poukładane na przystawce Varoma filety i na górnym sicie warzywa stawiamy na naczyniu i gotujemy 30 min/ Varoma/obrót1)


    2 kromki chleba namoczyć w mleku.


    po upieczeniu/ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia a wywar przecedzamy przez koszyczek do miseczki i odstawiamy może się przydać.


    wszystko mielimy pomagając sobie kopystką 20s/obr7 można na dwa razy po połowie warzyw z rybą i jajka na twardo. Całość wsypujemy do naczynia, dodajemy odsączony chleb ugotowa, jajka (surowe) przyprawy, rozpuszczone masło. Wszystko razem mieszamyWsteczne 20s/obr.6 pomagając sobie kopystką i doprawiamy solą i pieprzem tak by masa nie była mdła. Jeżeli masa jest za sucha dolewamy wywar z ryb.


    Całość przelewamy do foremek (można zwierzchu udekorować kolorowym pieprzem, rozmarynem, listkami laurowymi) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni tj. do czasu aż pasztet urośnie (nie zawsze rośnie, ale po ostygnięciu i tak opada) i ładnie się przy rumieni. Podawać solo lub z sosem tatarskim, chrzanem lub ćwikłą z chrzanem.

Porady

przyprawy można użyć według własnego smaku i gustu. Pasztet jak nam zostanie i nie będziemy chcieli już go z chlebem jeść można go pokroić w kawałki obtoczyć w jajku i panierce i wysmażyć jak kotleciki rybne dla dzieci.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pasztet rybny

Wydrukuj:

Komentarze