- TM 31
Składniki
ciasto:
- 3 żółtka kurze
- 500 gramów mąki
- 1 kostki margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 gramów śmietany 18% lub jogurtu
- 100 gramów cukru
- olejek rumowy, lub migdałowy
- 20 gramów kakao
masa serowa
- 1000 gramów twarogu tłustego
- 400 gramów cukru
- 6 żółtek
- 9 białek
- 25 gramów maki ziemniaczej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
- 100 g skórki pomarańczowej
- 100 g rodzynek sułtańskich
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć kolejno wszystkie składniki (białko z jajek wstawić w naczyniu do lodówki będzie potrzebne do masy serowej) i mieszamy 1 min "Ciasto"
Ciasto wykładamy z "Blokada naczynia miksującego" zawijamy w folię i wstawiamy na czas robienia masy do zamrażalnika)
można też pokósić się o opcje dwukolorową ciasta wtedy nie dodajemy kako na początku tylko po wyrobieniu oddzielamy połowę ciasta i do pozostałej porcji dodajemy kakao i jeszcze raz mieszamy 30sek"Ciasto"
można też nie dodawać kakao wtedy będzie jasne ciasto
do "Blokada naczynia miksującego" wsypujemy cukier i dodajemy żółtka i ucieramy 3min/obr 6 W tym czasie mikserem ubijamy białka ze szczyptą soli. (można ubić wcześniej w "Blokada naczynia miksującego" ale mi ta sztuczka nigdy nie wyszła )
Do utartych żółtek dodajemy ser, mąkę ziemniaczaną i dalej ucieramy 3min/obr6
dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową i mieszamy "Obroty wsteczne" 1min/obr4
do masy dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy
nagrzewamy piekarnik na 170 stopni
blachę wykładamy papierem, na przygotowaną blachę na tarce trzemy połowę ciasta z zamrażarki wylewamy na nie masę serową i na wierzch trzemy drugą połowę ciasta. (kolory wedle uznania)
wstawiamy do piekarnika na 60 min
Ciasta
masa serowa
Porady
ciasto można też odrywać kawałeczkami i na masę pokruszyć (moje dzieci lubią robić i pomagają mamie) tak wtedy tą wierzchnią porcję ciasta wkładamy do lodówki, łatwiej będzie kruszyć, do ucierania na tarce na grubych oczkach musi być porządnie schłodzone dlatego lepiej do zamrażalnika włożyć
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?