








- TM 5
Składniki
.
- 180 g cebula
- 250 g marchew
- 200 g koncentrat pomidorowy
- 1 płaskich łyżeczek liść laurowy, zmielone lub 3-4 liście
- 1 płaskich łyżeczek ziele angielskie, zmielone lub 5-6 ziarenek
- 30 g oleju
- 150 g ryżu białego
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 płaskich łyżeczek pieprz cayenne, Chili
- 1 płaskich łyżeczek ostrej papryki
- 1 łyżeczki sól, lub więcej do smaku
- 0,5 łyżeczki pieprz czarny
- 2-3 wędzona makrela, bez skóry i ości
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w oleju
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W naczyniu umieścić koszyczek, wsypać ryż, wlać 1000g wody można wsypać pół łyżeczki soli, gotować 20 min/Varoma/obr. 1
W tym czasie można oczyścić makrelę z ości i skóry, obrać cebulę, marchew
Ugotowany ryż wysypać do miski poj. ok 2-3 litry w której będziemy mieszali paprykarz
do pustego naczynia włożyć przygotowaną cebulę (przekrojoną na pół) marchew w kawałkach i szatkować 5-8s/obr. 5 kopystką zgarnąć warzywa ze ścianek
Do naczynia wlać 30g oleju i dusić 5min./Varoma/obr. 1
Do naczynia włożyć koncentrat, dodać sól i gotować 15min./Varoma/obr. 2
W tym czasie w małym naczynku można odmierzyć pozostałe przyprawy oraz otworzyć puszki z tuńczykiem
Do naczynia miksującego dodać pozostałe przyprawy i dalej gotować 3min./Varoma/obr. 2
Marchew powinna być miękka, gdyby było inaczej, gotować aż będzie mięciusia
Podawać schłodzone, w lodówce może stać kilka dni w szczelnym pojemniku, bądź możemy spasteryzować w słoiczkach aby Paprykarz Szczeciński (o niebo lepszy od puszkowego) mógł być spożyty w późniejszym czasie.
Smacznego
.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszny paprykarz. O wiele lepszy niż ten że sklepu
Paprykarz rewelacja wszystkim smakował
lekka modyfikacja przepisu tuńczyk w sosie własnym i odrobina oleju
patarda, najlepszy jaki jadłem
Paprykarz wyszedł pyszny, ilość nie do przejedzenia, moim zdaniem potrzeba nieco więcej soli i pikantności, ale według uznania. PRZEPIS GODNY POLECENIA
dzięki za przepis, dodaje do swojej koleckji, pozdrawiam
))
Alicj@
"1.
W naczyniu umieścić koszyczek, wsypać ryż, wlać 1000g wody można wsypać pół łyżeczki soli, gotować 20 min/Varoma/obr. 1"
Tu chyba jest błąd, pownno być obr. 4 tak jak w książce ABC w przepisie na gotowanie ryżu. Dlatego wychodzi niedogotowany.
Jestem fanem paprykarza! Koniecznie muszę wypróbować!
Dziękujemy za miłe słowa i oczywiście smacznego
W przepisie chodzi o 2-3całe ryby(w ależności jaka wielkość makreli )
Pozdrawiam
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Moja córka uwielbia paprykarz szczeciński, chętnie go dla niej zrobię.
Monia, Heniu co znaczy "2-3 wędzona makrela"? Czy kawałki czy dwie -trzy całe ryby?
Zrobiłam... jak dla mnie za dużo ryżu, nastepnym razem dodam go mniej. I dłużej musze gotować ten ryż, bo wyszedł za twardy. Poza tym dobra przystawka na Wielki Post.