thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
8 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy

Składniki

ostra pasta chilli

  • 1000 g chilli, odciąć łodyżkę
  • 4 pomidory, dojrzałe, małe
  • 2 gałązki seler nać zielona
  • 5 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 30 g octu
  • 50 g oliwy z oliwek/oleju

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Połowę papryki chilli umieścić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 30s/obr. 10

    2. Dodać resztę papryki chilli, pomidory (ze skórką), nać selera, czosnek. Zemleć 30 s/obr. 10

    2. Zgarnać kopystką i powtórzyć jeśli masa nie jest jednolita.

    3. Dodać resztę składników. Wymieszać 30 s/ obr. 5.

    4. Gotować 10 min/ 100 st.C/ obr 1,5

Porady

Ilość pomidorów zależy od konsystencji masy jaka nas interesuje.

Pasta jest bardzo ostra! Jeśli chcemy bardziej łagodną można usunąć nasiona.

Z tej ilości składników wychodzi ok. 8 małych słoiczków

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ostra pasta chilli

Wydrukuj:

Komentarze