- TM 31
Składniki
- 200 gramów sera fontina ( albo fontal)
- 100 gramów mleka pełnotłustego
- 10 gramów miekkiego masla lub margaryny
- 2 zòltka
- pieprz
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ser zostawic w kapieli mlecznej na co najmniej 4 godz., najlepiej na cala noc.( Jesli zapomne, albo zaplanuje fondute w ostatniej chwili, rozdrabniam ser: 10sek / obr 5 i zostawiam w mleku na 30min. ). Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc rozmiekczony ser, razem z mlekiem: 10 min / 80° / obr 1, wylaczamy. Wlaczamy na obroty 2, dodajemy po 1 zòltku. Ustawiamy na: 7 min / 80° / obr 2. Gotowe. Polewamy makaron, polente lub ryz ( Pilaf), posypujemy na wierzchu pieprzem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Elu, odświeżyłaś mi pamięć: taką kaszkę mannę kiedyś, dawno, gotowała moja mama, właśnie do rosołu. Mnie to nie bardzo smakowało, wtedy jeszcze byłam wybredna w jedzeniu. Teraz spróbuję z polentą w innym wydaniu.Zrobię z białą kiełbaską i cebulką. Ciekawa jestem jak moi wybredni domownicy ją ocenią?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Super pomysł. Bardzo lubię makaron z sosem serowym, mniam dzięki Vercia za przepis, a polenty nigdy nie jadłam, więc z chęcią zrobię jak zamieścisz przepis
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Prawie sie zgadza, Elu . Dokladnie kukurydziana Jest to danie wloskie , tradycyjne, od niepamietnych czasòw. Kiedys bylo daniem ubogich, podawane prawie bez okrasy, w zaleznosci od portfela. Obecnie jest wspanialym daniem, bardzo zdrowym. Podobnie,jak zdarzylo sie z chlebem ciemnym . Kiedys czarny chleb byl dla biedakòw. A potem ludzie zmadrzeli i odkryli, ze jest zdrowszy . No i kosztuje wiecej, jak bialy Przepis podam wkròtce, w ròznych wersjach Kasza manna, zas, uzywana jest tu, miedzy innymi, do wspanialych kopytek rzymskich Tez podam przepis, warto spròbowac .
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Ja w ten sposób gotowałam i podawałam kaszę mannę lub kukurydzianą, gdy nasze dzieci były małe. Pamiętam jak w nocy z soboty na niedzielę stały w kuchni rozstawione talerze z tężejącą kaszką a rano kroiłam na kwadraty ok. 2x2cm i potem dzieci jadly z rosołem. A czasami któreś z dzieci wyjadało w nocy taką kaszkę prosto z talerza i rano miałam niespodziankę
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Gabrysiu, polenta to kaszka (a jeszcze lepiej mąka) kukurydziana gotowana na wodzie, rosołku lub mleku (w zależności jak chcemy ją podać). Polskie wydanie to kasza manna gotowana na gęsto, wylewana na foremkę lub płaski talerz przepłukany zimną wodą i wygładzona. Po wystygnięciu (najlepiej kilka godzin albo przez noc) kroimy taką masę na kwadraty i podajemy jako dodatek do rosołu (taką postać pamiętam z dzieciństwa  . Jeśli gotowana na mleku to możemy podać na słodko z przecierem owocowym i bitą śmietaną; a najlepsza jest odsmażana na masełku i podana z sosem serowym lub z grzybowym mniammm
A teraz proszę Veronikę, czy się dobrze wypowiedziałam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Nie ma sprawy Postaram sie zrobic ktòregos dnia, teraz, razem z dodatkami, sosem Pychota W jakiej wersji sie nie poda, zawsze jest pyszna . Podam najszybciej jak sie da
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Poczytałam o serach podpuszczkowych i rozumiem, że mozna go zastąpić np. parmezanem. Polenta jest może dobrze znana we Włoszech, bo to włoska potrawa ludowa (w/g vikipedii)- poczytałam. U nas nie jest powszechna i chyba niewiele osób ją przygotowuje i wie jak spożywac. Może pokusisz się Veroniczko do zamieszczenia przepisu na tę polentę i dodasz komentarz z czym i jak ją jeść? Sądzę, że nie tylko ja jestem w tej dzidzinie laikiem.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabrysiu, nie wiem czy jest taki ser, jest wloski, ale mozna go zastapic innym, podpuszczkowym. Polenta natomiast, jest dosc znana. Wejdz na Google, wpisz POLENTA WIKIPEDIA, po lewej stronie , idac w dòl, sa ròzne jezyki, wejdz na Polski, to poczytasz sobie.
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veroniko, u nas nie ma takiego sera, ja bynajmniej nie spotkałam. Nie jest też znana polenta. może coś bliżej? a może to ja taka niedouczona jestem?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?