Składniki
Pozostałe:
- forma do tarty
- papier do pieczenia
Tarta:
- 2 opakowania Ciasta francuskiego
- 2 szczypty pieprzu
- 2 szczypty soli
- 3 jaja
- 100 g serka mascarpone
- 200 g serka ala Almette, (ja użyłam biedronkowego - Delikate, naturalnego)
- 100 g sera cheddar, pokrojonego w kawałki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 opakowania Szpinaku świeżego, lub mrożonego (liście)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Szpinak:
- świeży: umyć, osuszyć i "zwiędnąć" na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła klarowanego. Ostudzić, posolić, odcisnąć wodę i przełożyć do miseczki;
- mrożony: rozmrozić, posolić, odcisnąć wodę i przełożyć do miseczki.
Włączyć piekarnik - termoobieg, 180'C.
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć: cheddar, serek ala Almette i mascarpone - 3 s, obr. 6. Dodać 2 jajka i 1 żółtko (zachować białko), przyprawy - 1 min, obr. 1 - 3 - 4. Masę przełożyć do miski ze szpinakiem i wymieszać przy pomocy kopystki.
Formę do tarty (u mnie średnicy ok 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno i boki wyłożyć pierwsze ciasto francuskie, dociąć tak, żeby nie wystawało poza formę. Wyłożyć masę szpinakowo-serową. Przykryć drugim ciastem, tak, żeby farsz nie wypłynął, ale też ciasto nie wystawało poza formę Wierzch nakłuć wykałaczką i posmarować roztrzepanym wcześniej białkiem. Piec około 30 min w rozgrzanym wcześniej piekarniku.
Przepis jest moją modyfikacją dostępnego w biedronkowym tygodniu włoskim.
Porady
Podawać samą lub z łososiem pieczonym w folii w piekarniku. Pyszne zaraz po przygotowaniu lub na zimno.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?