Składniki
Ciasto na pizzę
- 30 gramów oliwy z oliwek
- 220 g wody
- 1 łyżeczki cukru
- 400 g mąki pszennej, / mąki na pizzę
- 1 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Dużą miskę natłuścić oliwą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto "Ciasto" /2 min. Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej miski i uformować kulę. Przykryć miskę folią spożywczą, odstawić na 30-60 min lub do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasta na pizzę użyć do wybranego przepisu (patrz wskazówka).
- Aby upiec pizzę, należy rozwałkować ciasto na oprószonym mąką blacie na grubość 0,5-1 cm. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej oliwą, brzegi ciasta wywinąć do góry. Rozłożyć warstwę wybranych dodatków i piec 20-25 min w uprzednio rozgrzanym piekarniku (220°C).
Porady
Drożdże zawierają dużo witamin z grupy B, biotyny oraz kwasu foliowego warunkujących prawidłową pracę układu nerwowego, a także poprawiających stan skóry, włosów oraz paznokci.
W punkcie 2. folię spożywczą można lekko natłuścić oliwą, aby nie przywarła do rosnącego ciasta.
Ciasto na pizzę można wykorzystać do przygotowania 1 dużej prostokątnej pizzy lub 4 małych okrągłych pizz.
Ciasto można pozostawić do wyrośnięcia w naczyniu miksującym.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze