Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
15
porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- Biszkopt:
- składniki i wykonanie z przepisu "Tort gruszkowy" - str. 50
- Dekoracja:
- 300 g śmietany 30%, chłodnej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 20 g wody, ciepłej
- 1 opakowanie żelków (100 g)
- 1 opakowanie galaretki, jasnej
- 420 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Biszkopt przekroić w poziomie na dwa płaty, dolny włożyć do tortownicy (w której był pieczony), drugi szczelnie zawinąć w folię i odłożyć.
- Żelatynę rozpuścić w wodzie.
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
- Wlać śmietanę, ubić 40 s/obr. 3.
- Dodać rozpuszczoną żelatynę i 1/3 opakowania żelków, wymieszać 10 s/obr. 2.
- Zdjąć motylek.
- Bitą śmietanę wyłożyć na biszkopt w tortownicy, umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, wsypać galaretkę, podgrzać 5 min/obr. 3, odstawić do ostygnięcia.
- Pozostałe żelki wyłożyć na śmietanę.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na górę tortu. Tort odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
- Biszkopt przekroić w poziomie na dwa płaty, dolny włożyć do tortownicy (w której był pieczony), drugi szczelnie zawinąć w folię i odłożyć.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
super tort wyszedl wg przepisu polecam dla dzieci ktore uwielbiaja zelki
Z przykrością stwierdzam, ze ten przepis to porażka. Niedopracowany. Ktoś zapomnial o cukrze do bitej smietany. Jest bez smaku. Poza tym rozkoic biszkopt i odłozyc, w jakim celu odłozyc? Nie lepiej zrobic mniejszy biszkopt? Zrobilam podobny tort po swojemu (niestety musialam wyrzucic skladniki na masę, bo sie nie nadawaly, przygotowane wg tego przepisu). Szkoda.. bo pomysl fajny.