thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
15 porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • Biszkopt:
  • składniki i wykonanie z przepisu "Tort gruszkowy" - str. 50
  • Dekoracja:
  • 300 g śmietany 30%, chłodnej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 20 g wody, ciepłej
  • 1 opakowanie żelków (100 g)
  • 1 opakowanie galaretki, jasnej
  • 420 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Biszkopt przekroić w poziomie na dwa płaty, dolny włożyć do tortownicy (w której był pieczony), drugi szczelnie zawinąć w folię i odłożyć.
    2. Żelatynę rozpuścić w wodzie.
    3. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
    4. Wlać śmietanę, ubić 40 s/obr. 3.
    5. Dodać rozpuszczoną żelatynę i 1/3 opakowania żelków, wymieszać 10 s/obr. 2.
    6. Zdjąć motylek.
    7. Bitą śmietanę wyłożyć na biszkopt w tortownicy, umyć naczynie miksujące.
    8. Do naczynia miksującego wlać wodę, wsypać galaretkę, podgrzać 5 min/obr. 3, odstawić do ostygnięcia.
    9. Pozostałe żelki wyłożyć na śmietanę.
    10. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na górę tortu. Tort odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Torcik urodzinowy z żelkami

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 4, 2016 at 00:18
    5.0

    super tort  tmrc_emoticons.)  wyszedl wg przepisu polecam dla dzieci ktore uwielbiaja zelki  Love

  • kwietnia 8, 2013 at 08:49
    1.0

    Z przykrością stwierdzam, ze ten przepis to porażka. Niedopracowany. Ktoś zapomnial o cukrze do bitej smietany. Jest bez smaku. Poza tym rozkoic biszkopt i odłozyc, w jakim celu odłozyc? Nie lepiej zrobic mniejszy biszkopt? Zrobilam podobny tort po swojemu (niestety musialam wyrzucic skladniki na masę, bo sie nie nadawaly, przygotowane wg tego przepisu). Szkoda.. bo pomysl fajny.