- TM 5
Składniki
krem
- 600 g śmietany 36%
Ciasto:
- szczypty soli
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- 500 g mąki pszennej typ 480
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. W naczyniu miksującym umieścić wszystkie składniki według podanej kolejności. Dobrze wyrobić 30s/obr5
2. Ciasto owinąć w folię i dobrze schłodzić w lodówce około 2-3 godz
3. Wyjąć , podsypując mąką rozwałkować na grubość ok 1 mm . pokroić w długie paski o szerokości 1,5 mm
4. Foremki do rurek posmarować masłem i nawijać na nie paski zaczynając od węższej części do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
5.Piec 15 min w temp. 180 stopni. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić i nabić kremem.
Krem
Zakładamy motylek, do naczynia miksującego wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy 40s/ob4
Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ten, kto napisał "przepyszne" z pewnością tego nie robił i nie powinien polecać! W przepisie brakuje masła (margaryny).
Dramat... a nie rurki!!!!
A ja nie polecam...
Autorka przepisu zdecydowanie zapomniała o jeszcze jednym składniku, bez którego z podanych składników wyjdzie nam najwyżej (o ile będziemy mieć odpowiednio dużo siły żeby zagnieść) bryła twarda jak kamień, do której rozwałkowania należałoby użyć walca drogowego
Przepyszne bardzo polecam
Bardzo ciekawy ten przepis. Ciasto nie ma żadnych dodatków: jajek, proszku, cukru?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?