thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto

  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  • 4 żółtka
  • 150 gramów masła
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 100 gramów cukru
  • 250 gramów mąki pszennej

na pianę

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 gramów czerwonej porzeczki
  • 4 białka
  • 200 gramów cukru pudru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wkładamy : mąkę, masło, cukier, żółtka, cukier waniliowy,2 szczypty soli, 2 łyżeczki zimnej wody.

    Wyrabiamy 50s/poz interwał Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto"

    Ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego zwijamy w folię  i na 30 min dajemy do lodówki.

    W tym czasie myjemy obieramy i suszymu porzeczki. 

    Wylepiamy dno i boki do wysokości 3 cm dużej tortownicy o średnicy 28 cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika . Piec 10 min w temp. 180C.

    Do suchego naczynia miksującego wsypujemy cukier i mielimy na cukier puder 30s/ obr 10. Cukier puder przesypujemy do innego naczynia.

     

    W suchym naczyniu miksującym umieszczamy motylek , dajemy białka i ubijamy 4 min /obr 4. Po 1,5 min wsypujemy po łyżce cukier puder. Wyjmujemy motylek i dodajemy czerwoną porzeczkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną  i mieszamy 30 sek/  Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr2.

    Masę umieszczamy na podpieczonym spodzie. Pieczemy 30 min w temp.180 C

     

Porady

Ciasto jest idealne na upały

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

letnie ciasto z czerwoną porzeczką

Wydrukuj:

Komentarze