- TM 31
Składniki
- MASA SEROWA:
- 1/2 kostki margaryny, (rozpuścić)
- 500 g białego sera
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 budyń śmietankowy, lub waniliowy
- CIASTO:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki dżemu, (smak nieważny)
- 2 łyżeczkiciemnego kakao
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Roztopić margarynę, wystudzić.
2. Rozgrzać piekarnik temperatura 180 C.
3. Ubić jajka z cukrem, 2 min obr. 3-4.
4. Włożyć do naczynia ser, rozdrobnić wraz z jajkami 30s obr. 4-5 i 30s. obr. 3.
5. Dodać resztę składników, także margarynę wyrobić 30s. zwiększając obr od 1 do 4.
6. Przełożyć masę serową do innego naczynia.
7. Do naczynia wrzucić wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 1 min 30s, obr. 3-4.
8. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, jeśli jest zbyt gęste można dodać więcej mleka.
9. Wlać na blaszkę, na wierzch łyżką nakładać masę serową,
10. Piec ok 45 min.
11. S M A C Z N E G O !!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super przepis!
Ciasto wyszlo pyszne. Piekłam 45 min.termoobieg. Zmieniłam tylko proporcje ciasta ciemnego. 0.5 kg mąki+ 1 szklanka mleka+ 1 szklanka oleju+1łyżeczka sody+ 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Pozostałe produkty bez zmiany. Do sera dałam maslo i 2 łyżki śmietany kwaśnej, bo robiłam z twarogu Polecam
wyszedł super, polecam!!
a mnie sie nie dopiekło w środku. Piekłam na góra/dół. albo nawala piekarnik, albo coś robię nie tak. Teraz dopiekam kolejne 30 min na termoobieg. Zobaczymy
bardzo dobre ciasto
pyszny, choć bardzo słodki, mimo, że dałam mniej jak w przepisie cukru..dałam też masło zamiast margaryny i olej kokosowywięcej mleka dolewałam także, wyrosło fajnie, jednak potem opadł, po upieczeniu.. czy miałam go zostawić do wystygnięcia w piekarniku?nie piękę zbyt często, więc nie wiem pyszny także na ciepło dałam też łyżeczkę sody, bo bałam się że będzie za bardzo nią czuć
Super! Ale się naszukałam pod hasłem sernik z murzynkiem; proponuję dodać jeszcze pod taka nazwą.
Ciasto dobre ale za dużo mąki w przepisie, dolewałam mleka i to sporo, wolę przepisy , gdzie podaje się wagę a nie na szklanki, mniej naczyń do mycia. Ale ciasto zjedzone !!!
....zrobiłam....jest przepyszny...dzięki za przepis proszę o jeszcze .....pozdrawiam....
ciasto pyszne - dodaję do ulubionych
Are you sure to delete this comment ?