- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
Składniki
Ciasto
- 330 g cukru
- 220 g masła, pokrojone na kawałki
- 5 g kakao
- 90 g wody
- 270 g mąki jaglanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka, oddzielone białka od żółtek
- 1 szczypty soli
Polewa
- 60 g cukru
- 200 g masy na ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego odważyć masło, cukier, kakao i wodę ustawić 5 minut/70°C/obr. 2.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić naczynie, odważyć do niego 180 gprzygotowanej masy, dodać 60 g cukru, wymieszać i odstawić.
- Do wystudzonej masy w naczyniu miksującym dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka ucierać 1 min/obr.6. Przełożyć do dużej miski. Umyć i dokładnie wysuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek, wlać białka, dodać szczyptę soli i ubijać 3 min/obr.3,5.
- Do ubitych białek dodać ciasto i wymieszać
20 s/obr.2. Opcjonalnie można przełożyć pianę z białek do miski z ciastem i delikatnie wymieszać ręcznie. - Ciasto przełożyć do formy keksowej i piec 50 min w temp. 180°C. Po ostudzeniu ciasto polać przygotowaną wcześniej polewą czekoladową.
Przygotowanie ciasta
Porady
Ciasto można przygotować w wersji bez nabiału i bez glutenu.
Zastąp masło margaryną wegańską lub masłem bez laktozy, a mąkę krupczatkę zmielonymi wcześniej płatkami owsianymi bezglutenowymi.
Jeśli masz drugie naczynie miksujące to w pkt.3 nie wyjmuj ciasta, tylko ubij białka w drugim naczyniu, a w pkt.5 dodać ciasto z naczynia do ubitych białek.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?