![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ixjpldls-fafcb-856042-cfcd2-dxt35g2e/0df56632-ce1a-4ecb-bc51-d6689530ea64/main/jesienne-polksiezyce.jpg)
- TM 31
Składniki
Ciasto
- 225 gramów mąki
- 50 gramów cukru
- 1/2 łyżeczki ziaren anyżu
- 125 gramów chlodnego masla lub margaryny
- 2 łyżki bardzo zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie
- 25 gramów orzechów laskowych lub wloskich, zmielonych
- 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
- 250 gramów jablek pokrojonych na kawalki
- 30 gramów cukru
- 1/2 cytryny, sok
- 2 łyżeczki bulki tartej
- 1 jajko kurze do posmarowania
- cukier puder do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto: do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc wszystkie skladniki: 20sek / obr 4, wlozyc do lodòwki na co najmniej 30min. Przygotowac nadzienie: do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc jablka: 5sek / obr 4. Dodac pozostale skladniki na nadzienie: 10sek / obr 3. Rozwalkowac ciasto, formowac pierozki z uszykowanym nadzieniem. Posmarowac lekko roztrzepanym jajkiem. Piec w goracym piekarniku: 190° / 15-20 min, do lekkiego zrumienienia. Po ostudzeniu posypac cukrem pudrem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciesze sie, ze smakowaly
A mezòw mamy podobnych, w takim razie
![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabrysiu, ciasto powinno byc elastyczne i nie klejace, jak na pierogi. Po wyrobieniu, wg przepisu, w naczyniu wyglada, jakby byly takie kuleczki, poprzyklejane do siebie. Odchodzi wspaniale od scianek i naczynie zostaje czyste. Tak to powinno wygladac. Wyjmiesz, wyrobisz rekoma doslownie 2-3 sekundy i jest gotowe do walkowania.
![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Dziękuję Veroniko za podpowiedź. Być może , gdyby było więcej wody, łatwiej byłoby je lepić. Ja po wyrobieniu w TM miałam konsystencję kruszonki, którą sklejałam na blacie w jedną kulkę. Mąkę też miałam nie tortową, ale pszenną 550 luksusową.![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Swietnie Gabrysiu, najwazniejsze, ze w smaku sa dobre
Pierozki robilam tym "czyms", co jest na zdjeciu, do pierogòw. Mysle, ze maka tortowa powinna byc uzyta w Polsce. Poradze Ci cos - jesli bys kiedys je robila ponownie i ciasto bedzie za suche, dodaj odrobine zimnej wody. Moze byc, ze to ròznica maki i ta polska wchlania wiecej wody. Dlatego wychodzi kruche. Dodac ciut wody i chwilke wyrobic
Ciesze sie, ze zrobilas
))
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Edytko, ciesze sie, ze smakowaly
Elu, dawno Cie nie bylo... obowiazki pewnie
A ciastka polecam, zapedz rodzinke do pomocy
![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Veroniko, ja wypróbuję napewno, bo uwielbiam te połączenia. Orzechów mam cały kosz, ale nikt nie ma czasu ich połupać
Jak pokażę rodzince taki pyszny przepis to może znajdą czas
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Przepyszne!!! Polecam łatwe, szybkie i bardzo smaczne!
Nastepne juz wymyslone i zrobione, ale przepis jutro, bo padam
Ciesze sie bardzo, jak pròbujecie moje przepisy i smakuja
Mysle, ze pomysly sie nie skoncza, bez slodkiego nie da rady
I mimo, iz trudno w to uwierzyc, jemy normalne posilki, szczegòlnie obiad. Kolacja jest zawsze bardzo lekka, jak ja to mòwie- gwizdana. Warzywa glòwnie, w duzych ilosciach, kawaleczek sera albo cos w tym rodzaju i owoce
Obiad jest konkretny, w zaleznosci, oczywiscie od pory roku
![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)