- TM 5
Składniki
FIT MAKOWIEC (bez mąki i bez glutenu)
- 200 g maku
- 180 g Migdałów
- szklanka mleka
- szklanka bakalii (dałam rodzynki, suszoną żurawiną i jagody goji)
- 4 jajka
- 90 g płynnego miodu
- 60 g klarowanego masła
- łyżka cynamonu
- ziarna z laski wanilii
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Oddzielamy białka od żółtek. W garnku podgrzewamy mleko z masłem i miodem (nie gotujemy, tylko lekko podgrzewamy, żeby masło się rozpuściło).
Mak mielimy (15s/obr.10) i dodajemy do garnka razem z bakaliami i cynamonem, a następnie odstawiamy na kwadrans aż masa zgęstnieje (mak wchłonie płyn).
Migdały mielimy na mąkę (20s/obr.10) i dosypujemy do masy makowej. Dodajemy żółtka i całość mieszamy.
- Thermomix myjemy i dokładnie osuszamy. Zakładamy motylek i ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę (3min/obr.4), a następnie łaczymy ją delikatnie z pozostałymi składnikami.
Gotowe ciasto przelewamy do formy (użyłam dużej prostokatnej balszki o wym. 20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcie.
Porady
Gotowe ciasto można po ostygnięciu polać np. rozpuszczoną czekoladą oraz posypać jagodami goji i wiórkami kokosowymi, żeby ładnie wyglądało na świątecznym stole.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobre ciasto, nie jest słodkie, takie jak lubię
Ciasto zrobione zgodnie z przepisem.... Bardzo dobre
Are you sure to delete this comment ?