thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 24/10/23
zmieniono dnia: 24/10/23

Składniki

CIASTO

  • 300 g miąższu dyni, obranego ze skórki, pokrojonego na kawałki
  • 200 g jabłek, wydrążonych, pokrojonych na ćwiartki
  • 150 g płatków owsianych
  • 1,5 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 2 szczypty goździków, mielonych
  • 300 g brązowego cukru
  • 5 jajek
  • 150 g oleju roślinnego
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej

KREM

  • 240 g cukru
  • 50 g margaryny
  • 60 g serka kremowego, śmietankowego
  • 10 g soku z cytryny
  • 50 g orzechów pecan, uprażonych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C.
  2. Do naczynia miksującego włożyć miąższ dyni oraz jabłka, rozdrobnić 10s/obr.5
  3. Dodać płatki owsiane, przyprawy, brążowy cukier, jajka i olej, wymieszać 10s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.4
  4. Dodać mąkę i sodę oczyszczoną, wymieszać 10s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.4
  5. Wylać masę do posmarowanej tłuszczem i posypanej odrobiną mąki tortownicy (Ø 28-30cm), piec w piekarniku, w temperaturze 170°C przez 55-60 minut ( lub do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto w formie do ostudzenia na 15 minut, następnie wyjąc i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. PRZYGOTOWANIE KREMU
  7. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i zemleć 20s/Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" /obr.10. Dodać margarynę, ser śmietanowy, sok z cytryny, wymieszać 30s/obr.4
  8. Rozprowadzić lukier na schłodzonym cieście, posypać orzechami pekan (patrz wskazówka). Wstawić do lodówki by ciasto się schłodziło.

Porady

W kroku 7 zamiast orzechów pekan użyłam rozdrobnionej białej czekolady oraz złotej cukrowej posypki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CIASTO DYNIOWO-JABŁKOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: