thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Babka cytrynowa bezglutenowa

  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki ryżowej, białej
  • 4 jajka
  • 10 g skórki z cytryny, cienko obranej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasta
  1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny i zmielić 20s/obr.10. Cytrynowy cukier puder przesypać do innego naczynia.
  2. Do naczynia miksującego włozyć masło i rozpuścić 3min/70st.C/Obr.2. Masło przelać do innego naczynia.
  3. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier puder cytrynowy, cukier waniliowy i wymieszać 2min/obr.5.
    W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st.C oraz formę na babkę z kominem posmarować tłuszczem i obsypać mąką ziemniaczaną.
  4. Dodać mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać 10s/obr.5. Wymieszać ponownie 30s/obr.4. i w trakcie mieszania przez otwór w pokrywie dodać roztopione masło.
  5. Ciasto przelać do przygotowanej formy na babkę i piec 40-50 min, przed wyjęciem sprawdzić czy patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Babkę pozostawić po upieczeniu na ok. 15 min w formie, następnie przełozyć na paterę i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.

Porady

Polanie babki lukrem spowoduje, że babka dłużej będzie wilgotna w środku.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Babka cytrynowa bezglutenowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 8, 2023 at 15:52
    5.0

    Rany jaka ona pyszna! Zrobilam bez lukru i połowę już zjedliśmy (a miała być na Niedzielę Wielkanocną). Szkoda że nie mam już ryżu żeby dorobić mąkę ryżową. Zapisałam już w swoich ulubionych i na pewno będę powtarzać.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: