Składniki
ŚLEDZIE W MIODOWYM CURRY Z ANANASEM
- 500 g filetów ze śledzi, solonych, a'a Matjas, opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 3cm kawałki
- 200 g majonezu
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu
- 100 g białej cebuli
- 40 g miodu
- 100 g jabłka, obranego pokrojonego na cząstki
- 100 g ananasa, w kawałkach z puszki
- 2 łyżeczki octu 10%
- 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego
- 1 łyżeczka curry
- 1/4 łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 100 g wody, wymieszanej z 1 tyżką octu do namoczenia cebuli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksujacego wkładamy cebulę 2s./obr.4,5
2. Cebulę zgarniamy kopystką do innego naczynia i zalewamy wodą z octem.
Odstawiamy na bok.
3. Do naczynia miksujacego wkładamy jabłko2s./obr.4 zgarniamy kopystką do innego naczynia i odstawiamy na bok.
4. Do naczynia miksującego wkładamy majonez, śmietane, curry, kurkumę, pieprz, ocet, miód mieszamy 10s./obr.3
5. Do sosu dodajemy jabłka, ananas, i odciśniętą z zalewy cebule i mieszamy10s./obr."Obroty wsteczne" 2
6. Całość łączymy ze śledziami i odstawiamy do lodówki na minmium 1godzinę.
7. Śledzie podawać schłodzone jako przystawkę np. z dodatkiem pieczywa.
ŚLEDZIE W MIODOWYM CARRY
Porady
Przed przystąpieniem do przygotowania potrway należy sprawdzić poziom słonści filetó ze śledzi, ponieważ może się okazać, że wystarczy je jedynie opłukać w zimnej wodzie. Jeżeli śledzie są bardzo słone należy zalać je wodą i odstawić na 1 godz., następnie odsączyć i ponowanie spróbować. W raziekoneczności wymienić wodę i odstawić na kolejną 1 godz. lub do momentu , aż uzyskają odpowiedni pozniom słoności, nastepnie osuszyć za pomoca ręcznika papierowego.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?