- TM 5
Składniki
BULION
- 1 pełna łyżeczka suszonego lubczyku, (lub 1 duży listek świeżego lubczyku)
- 10-15 g soli kamiennej
- 20 g oliwy (jaką uważacie za dobrą)
- 10-15 g natki pietruszki (liście i łodygi)
- 1 ząbek czosnku
- 100 g cebuli (przekrojonej na pół)
- 30 g korzenia pietruchy (pokrojonego na kawałki)
- 250 g cukinii (pokrojonej na kawałki)
- 250 g marchewki (pokrojonej na kawałki)
- 50 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. do naczynia miksującego włożyć warzywa, rozdrobnić 10s/obr.8, zgarnąć kopystką na dno naczynia
2. dodać oliwę, lubczyk i wodę, gotować 20min/Varoma/obr.2 z nałożonym koszyczkiem na pokrywie
3. dodać sól, nałożyć miarkę, zmiksować 20s/obr.10, zgarnąć bulion kopystką na dno naczynia
4. jeżeli okaże się, że bulion ma grudki, należy dodać jeszcze 40-50g wody i ponownie zmiksować 20s/obr.10
5. ostudzić bulion, włożyć do pojemników na lód (jak na zdjęciu), a następnie do zamrażarki na 12 godz.
6. zamrożone kostki bulionu przełożyć do woreczka, przechowywać w zamrażarce
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Genialne samo przygotowanie nie jest skomplikowane, szybko się wykonuje. Zupka wyszła super smaczna. Polecam 😊
Najlepszy bulion, jaki robiłam. Zupy wychodzą przepyszne 👌😍
super przepis
W sumie nie trzeba mrozić, ale nie wiem jak długo wytrzyma w lodówce. W przepisie w Kulinarnym ABC bulion jest z dodatkiem wina , który spełnia rolę konserwantu, w moim bulionie tego nie ma. Pozdrawiam
Właśnie robię a czy można go przechowywać w lodówce? czy koniecznie trzeba mrozić??
Super pomysł
Rewelacja
Bulion rewelacja,polecam
Świetny pomysł jak porcjować i przechowywać bulion. Muszę z niego skorzystać. Dzięki.
Are you sure to delete this comment ?