- TM 5
Składniki
na całość
- 3 szklanki cukru
- 1 litr spirytusu
- 3 litry wody
- 6 cytryn
nalewka
- 1 litr wody
- 2 szklanki cukru
- zalewa, odsączona przez koszyczek
- zaprawa, odsączona przez koszyczek
zaprawa
- 6 cytryn, sam miąższ (bez pestek)
- 2 litry wody
- 1 szklanka cukru
zalewa
- 6 cytryn, sama skórka
- 1 litr spirytusu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. skórki z obranych cytryn wrzucić do naczynia, rozdrobnić 4sek/obr4
2. przełożyć do innego naczynia, zalać spirytusem, odstawić na 24 godz.
1. cytryny (obrane poprzedniego dnia) wrzucamy do naczynia, dodajemy wodę i cukier, miksujemy 8 sek/obr10
2. przelewamy przez koszyczek do innego naczynia, odstawiamy
3. do naczynia wlewamy wodę, dodajemy resztę cukru i gotujemy 8min/100*/obr1
4. przelewamy do dużego garnka
5. dodajemy odsączoną zalewę i zaprawę, mieszamy i rozlewamy do butelek
zalewa (dzień pierwszy)
zaprawa i nalewka (dzień drugi)
Porady
po ostygnięciu zamykamy butelki i odstawiamy na minimum 7 dni w chłodne miejsce. im dłużej nalewka odstoi, tym większy smak i aromat ...
cytryny należy umyć i sparzyć przez zanurzenie we wrzątku przez 10sek
obrane cieniutko ze skórki dzień wcześniej cytryny pozostawiamy w albedo, szczelnie owijamy folią spożywczą i przechowujemy w lodówce
do zaprawy dodajemy cytryny wraz z albedo. albedo ma więcej witamin niż sam sok
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Thank you for sharing your knowledge. Your website is really good. It's amazing how much information there is on your website. After a long day at work, playing cat mario"}" data-sheets-userformat="{"2":515,"3":{"1":0},"4":{"1":2,"2":16773836},"12":0}">cat mario
Czy moge uzyc zwykla wodke zamiast spirytusu?
bardzo, bardzo się cieszę
na zdrowie !
wiesia w
Wiesiu miałaś rację trzeba poprostu poczekać. Po tygodniu jest wyśmienita ! Polecam zróbcie koniecznie
cytryny, zwłaszcza te, które są długo przechowywane w sklepach niestety czasem potrafią mieć bardziej gorzką skórkę. trzeba je bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką. niemniej, osobiście wolę słodko-gorzką nutę w cytrynówce niż tylko słodką często dodaję więcej sórki niż w przepisie, by ten efekt osiągnąć. cytrynówka ciut bardziej wytrawna jest równie smaczna !
poczekajmy też na efekt za kilka dni, niech się przegryzie
pozdrawiam
wiesia w
Zrobiłam dzisiaj cytrynówkę z połowy porcji, wszystko według przepisu. Wiem że muszę poczekać minimum tydzień ale wyczułam w smaku goryczkę, czy to normalne , może coś poszło nie tak ?
miąższu nie wykorzystujemy, zostawiamy sam sok po odcedzeniu
wiesia w
Czy miąższ, który zostanie po odcedzeniu cytryn przez koszyczek zostaje w naczyniu miksującym i do niego dodaje się wodę i cukier, czy wyrzucamy go i wlewamy wodę z cukrem do czystego naczynia? Pozdrawiam!
witam,
dziękuję za komentarz
pozdrawiam serdecznie
wiesia w
Fajny przepis, może być miłym prezentem. Używasz fachowych określeń (albedo), ale myślę, że nie każdy wie co ono oznacza. Piszesz: pozostawiamy w albedo, a chyba poprawniej byłoby "z albedo", czyli białą otoczką. Najczęściej zaś używa się w przepisach określenia " biała skórka, otoczka".
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?