Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
3
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 10/07/23
zmieniono dnia: 10/07/23
Składniki
Brownie z burakiem
- 200 g czerwony burak, gotowany (Lidl, Biedronka)
- 2 jajko
- 10 g kakao, o obniżonej zawartości tłuszczu
- 50 g mąka pszenna pełnoziarnista
- 50 g mąka pszenna
- 5 g oliwa z oliwek
- 4 g proszek do pieczenia
- 2 g Soda oczyszczona
- 40 g ksylitol
- 12 g soku z cytryn
- 2 g cynamon, mielony
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 180°C (góra–dół). Do ciasta możesz użyć 3 kokilek o średnicy 9 cm lub tortownicy o średnicy 18 cm. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Do kokilek nie będzie on potrzebny.
- Na pokrywie naczynia miksującego połóż dużą miskę. Odważ do niej mąki, kakao, ksylitol, proszek
do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Wymieszaj i odstaw. - Do czystego naczynia miksującego dodaj buraczki, jajka, dwie łyżki soku z cytryny i oliwę. Ustaw tryb TURBO/2 s i powtórz dwukrotnie (łącznie – 6 s). Składniki zgarnij na dno naczynia miksującego.
- Do rozdrobnionych składników mokrych dodaj uprzednio odważone składniki suche, wymieszaj 30s/obr. 4, w razie potrzeby wymieszaj kopystką.
- Przelej do kokilek/tortownicy i wstaw do piekarnika. - kokilki - czas pieczenia: 25 minut tryb
góra–dół, ostatnie 5 minut pieczenie przy użyciu grzałki dolnej; - tortownica - czas pieczenia: 35-40
minut tryb góra–dół, ostatnie 5 minut pieczenie przy użyciu grzałki dolnej. Możesz sprawdzić czy ciasto jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wbij go w środek ciasta. Jeśli po wyjęciu będzie suchy oznacza to, że ciasto jest gotowe. Ostudź ciasto przed zjedzeniem. Każdą z 3 porcji zjedz z jogurtem i owocami
Brownie z burakiem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze