thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
3 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Brownie z burakiem

  • 200 g czerwony burak, gotowany (Lidl, Biedronka)
  • 2 jajko
  • 10 g kakao, o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 50 g mąka pszenna pełnoziarnista
  • 50 g mąka pszenna
  • 5 g oliwa z oliwek
  • 4 g proszek do pieczenia
  • 2 g Soda oczyszczona
  • 40 g ksylitol
  • 12 g soku z cytryn
  • 2 g cynamon, mielony

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Brownie z burakiem
  1. Nagrzej piekarnik do 180°C (góra–dół). Do ciasta możesz użyć 3 kokilek o średnicy 9 cm lub tortownicy o średnicy 18 cm. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Do kokilek nie będzie on potrzebny.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego połóż dużą miskę. Odważ do niej mąki, kakao, ksylitol, proszek
    do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Wymieszaj i odstaw.
  3. Do czystego naczynia miksującego dodaj buraczki, jajka, dwie łyżki soku z cytryny i oliwę. Ustaw tryb TURBO/2 s i powtórz dwukrotnie (łącznie – 6 s). Składniki zgarnij na dno naczynia miksującego.
  4. Do rozdrobnionych składników mokrych dodaj uprzednio odważone składniki suche, wymieszaj 30s/obr. 4, w razie potrzeby wymieszaj kopystką.
  5. Przelej do kokilek/tortownicy i wstaw do piekarnika. - kokilki - czas pieczenia: 25 minut tryb
    góra–dół, ostatnie 5 minut pieczenie przy użyciu grzałki dolnej; - tortownica - czas pieczenia: 35-40
    minut tryb góra–dół, ostatnie 5 minut pieczenie przy użyciu grzałki dolnej. Możesz sprawdzić czy ciasto jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wbij go w środek ciasta. Jeśli po wyjęciu będzie suchy oznacza to, że ciasto jest gotowe. Ostudź ciasto przed zjedzeniem. Każdą z 3 porcji zjedz z jogurtem i owocami

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Brownie z burakiem

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?