Tu jesteś:
4
Składniki
2 butelka/butelki/butelek
Likier jajeczny
- 6 -10 g żółtka, zapamiętaj wagę (np.200 g)
- g cukier, dwa razy tyle, ile ważą żółtka (np. 400 g)
- g mleko, dwa razy tyle, ile ważą żoltka (np.400 g)
- g spirytus rektyfikowany 96%, tyle ile ważą żółtka (np.200 g)
-
6
20min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- do naczynia dodaj żółtka (zapamiętaj wagę/zapisz )
- dodaj tylko cukier - dwa razy tyle ile ważą żółtka
- załóż pokrywę z miarką i uruchom tryb "Zagęszczanie"
- po zakończonej pracy TM włącz 2 min obr 3 i odrazu uruchom wagę
- na pokrywę wlewaj powoli mleko - tyle ile ważył ciukier oraz spirytus - tyle ile ważyły żółtka
kogel-mogel
likier
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Używaj jajka ze sprawdzonego źródła
przepis opracowany w proporcji wagowej
w trakcie wykonywania przepisu zapamiętaj/zapisz wagę żółtek
Jeżeli dasz mniej mleka (tyle ile ważyły żółtka) - będzie gęstszy, dobry jako sos
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz