



- TM 21
Składniki
NA ŚWIĄTECZNE MAKÓWKI
- 50 g śliwek suszonych bez pestek drobno posiekanych
- 40 g likieru migdałowego AMARETTO
- 500 g mleka
- 130 g miodu płynnego
- 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 250 g makaronu typu : łezki lub ryż (1 paczka)
- 20-30 kropli aromatu migdałowego
- 100 g orzechów włoskich
- 60 g migdałów kalifornijskich - słupki
- 1500-1800 g wody
- sól
- 200 g maku niebieskiego
- 600 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wsypać mak, wlać wodę i gotować – 15 min. / 100*C / obr.2
Przecedzić przez sitko.
Odcedzony mak ponownie włożyć do naczynia TM i miksować - 40s. / obr.9 -10 , przemieszać kopystką i czynność powtarzać do momentu gdy mak będzie czarny. Przełożyć do innego naczynia.
Do czystego, suchego naczynia TM wrzucić orzechy włoskie, migdały, skórkę pomarańczową i rozdrobnić – 3-5s. / obr.4 (kontrolować stopień rozdrobnienia aby nie zmielić na pył). Przesypać do innego naczynia.
Do czystego naczynia wlać mleko i miód – podgrzewać 5min. / 60*C / obr.2 a następnie wrzucić rozdrobnione orzechy, migdały, skórkę pomarańczową, posiekane śliwki , likier AMARETTO i aromat migdałowy. Wszystko gotować – 5min. / 100*C / obr.2
Dołożyć mak i gotować – 10min. / 100*C / obr.2 -
Przełożyć do większego naczynia.
Do czystego naczynia wlać około 1500-1800g wody ,włożyć koszyczek, zamknąć pokrywę i gotować – około 10 min. / 100*C / Obr.1 gdy woda zacznie się gotować wsypać sól i makaron przez otwór w pokrywie, ustawić czas gotowania wg. zaleceń na opakowaniu makaronu. Wyjąć koszyczek , przelać makaron zimną wodą ,odcedzić.
Makaron można również ugotować w tradycyjny sposób.
Ugotowany makaron dołożyć do maku i wszystko dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje na ciepło.
Potrawa Wigilijna gotowa do spożycia !
ŚWIĄTECZNYCH MAKÓWEK
Porady
1. Ilość miodu i aromatu migdałowego można regulować według swojego smaku.
2. W pkt.4 można również dodać wcześniej namoczone rodzynki (ja nie dodaje ponieważ u mnie w domciu nie mają one wielbicieli).
3. Jeżeli chcemy luźniejszą konsystencje można dodać ciepłego mleka.
4. Makaron (kluseczki) można wykonać samodzielnie z ciasta na makaron – rolując około 2 cm wałeczki ( jest to dość pracochłonne więc wykorzystałam okazje, że w sklepie pokazały się makarony bardzo zbliżone kształtem ( typ: łezki i ryż).
5. Potrawa przewidziana na 6 - 8 osób ( choć wszystko uzależnione jest od apetytów )
6. Jeżeli ktoś nie chce się bawić w gotowanie maku, rozdrabnianie bakalii może wykorzystać gotową masę makową dodając do niej mleko i łącząc z ugotowanym makaronem. Jest to bardzo szybka wersja, ale nie ma w sobie tego serca które wkładamy przygotowując ŚWIĘTA !
[[wysiwyg_imageupload:1892:]]
SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA !
[[wysiwyg_imageupload:1893:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Monisiu, masz rację, że ta potrawa ma tyle wersji ile domów
Moja przyjaciółka podaje taką masę makową z kruchymi ciasteczkami, które sama piecze
Ale to dobrze!
Ja lubiłam ją od dzieciństwa i nazywa się u nas "makiełki". Babcia robiła sama makaron, ja kupowałam wstążki ale odkąd mam TM i maszynkę do makaronu to robię go sama, tak jak Babcia... Tradycja musi być!
i wspomnienia...
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wstyd się przyznać ale nigdy nie jadłam takiej potrawy ;o) oj... trzeba nadrobić zaległości ;o)
;o)
Moniko taką potrawę widzę pierwszy raz u nas niestety nikt w rodzinie nie robił
czas na zmiany
będą makówki
chociaż nie wiem czy się robi jedną dużą makówkę czy kilka małych ? pozdrawiam 