- TM 31
Składniki
na potrawę
- 500 g kapusty kiszonej
- 600 g wody
- 200 g soczewicy zielonej
- 20 g suszonych grzybów leśnych
- 50 g oleju lub oliwy
- kminek mielony
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
- 1-2 ząbki czosnku
- 90-100 g cebuli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Soczewicę i grzyby moczymy,najlepiej na noc. Jeżeli mamy kapustę kiszoną grubo pokrojoną, należy ją rozdrobnić.( Moja była długa i bardzo gruba ).Do "Blokada naczynia miksującego" wkladamy kapustę lekko ją "rozsypując" i rozdrabniamy 5 sek /obr.5 ,wlewamy wodę i zamykamy pokrywę. Na przystawkę Varoma układamy odsączoną soczewicę i odsączone grzyby. grzyby układamy na soczewicę tak, aby po ugotowaniu łatwo było je wyjąć.Varomę zkładamy na "Blokada naczynia miksującego" i gotujemy 35 min/Varoma/ "Obroty wsteczne" /obr.1-2 Zdejmujemy przystawkę Varoma, wyjmujemy grzyby na talerzyk. Ugotowaną kapustę przecedzamy przez koszyczek lub przystawkę Varoma,wodę z gotowania zachowujemy! Do "Blokada naczynia miksującego" wkladamy cebulę pokrojoną w ćwiartki, czosnek, ugotowane grzyby i rozdrabniamy 3 sek/ obr.5 dodajemy olej i dusimy 4min/Varoma/obr 2 Dodajemy soczewicę,kapustę, wodę z gotowania, przyprawy i mieszamy 15-20 sek/"Obroty wsteczne" / obr.4 Ugotowaną potrawę można przełożyć do garnka i jeszcze chwile podusić. Gotowe Smacznego
światecznej kapusty
Porady
Świąteczna kapusta gości u nas na wigilijnym stole.
Można jej użyć jako farsz do krokietów, naleśników, pasztecików lub do drugiego dania.
Walory soczewicy :
Soczewica cechuje się wysokimi własnościami odżywczymi,ponieważ zawiera sporą dawkę białka,którym może zastąpić mięsny posiłek.
Soczewica zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor, które są ważnym budulcem kości.
Soczewica występuje w różnych dietach, ponieważ redukuje tkankę tłuszczową i posiada niski indeks glikemiczny.
Soczewicę poleca się:
osobom na diecie odchudzającej
osobom na diecie wegetariańskiej
kobietom w ciąży i tym planującym potomstwo
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ugotowalam wczoraj kaupste z soczewica wedlug przepisu. Niestety, nie przypaqdla nam do gustu
Witaj daro896 dziękuję za komentarz, zainspirowała mnie Twoja potrawa, poczytalam w necie i mam do Ciebie ogromną prośbę, podaj przepis na pazioche, bardzo proszę i pozdrawiam
Mama mówi pyszna ja z żona ok. Pewnie kwestia gustu dla mnie mało konkretna, wole pazioche.
Gabrysiu dziękuję za uważne czytanie przepisu, masz rację, dusimy 4 min/Varoma /obr 2 . Już poprawiłam błąd Pozdrawiam
Grażynko, Twoja kapusta była u mnie na wigilijnym stole, choć wszyscy byli już tak najedzeni, że tylko spróbowali po łyżce. Będzie na pozostałe dni . Wydaje mi się jednak, że wkradł Ci się mały błąd w opisie bo cebulkę dusimy chyba 4 minuty a nie 4 sekundy.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Ugotowałam ,spróbowałam i pokochałam soczewicę .Będzie częstym gościem na moim stole. Dzięki za przepis
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
dziękuję Haniu za przetestowanie przepisu Ja również, zakochałam się w soczewicy
Grażynko dzięki - jakoś soczewica nie przyszła mi do głowy" alt="" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width="19" height="19">
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Znałam tylko groch z kapustą, chyba w tym roku wypróbuję z soczewicą, dziękuję Grażynko za przepis na pewno skorzystam.
Jakie pyszności
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
Are you sure to delete this comment ?