thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
10 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

na potrawę

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 600 g wody
  • 200 g soczewicy zielonej
  • 20 g suszonych grzybów leśnych
  • 50 g oleju lub oliwy
  • kminek mielony
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 90-100 g cebuli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    światecznej kapusty
  1. Soczewicę i grzyby moczymy,najlepiej na noc. Jeżeli mamy kapustę kiszoną grubo pokrojoną, należy ją rozdrobnić.( Moja była długa i bardzo gruba ).Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkladamy kapustę lekko ją "rozsypując" i rozdrabniamy 5 sek /obr.5 ,wlewamy wodę i zamykamy pokrywę. Na przystawkę Varoma układamy odsączoną soczewicę i odsączone grzyby. grzyby układamy na soczewicę tak, aby po ugotowaniu łatwo było je wyjąć.Varomę zkładamy na Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i gotujemy 35 min/Varoma/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1-2  Zdejmujemy przystawkę Varoma, wyjmujemy grzyby na talerzyk. Ugotowaną kapustę przecedzamy przez koszyczek lub przystawkę Varoma,wodę z gotowania zachowujemy! Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkladamy cebulę pokrojoną w ćwiartki, czosnek, ugotowane grzyby i rozdrabniamy 3 sek/ obr.5 dodajemy olej i dusimy 4min/Varoma/obr 2 Dodajemy soczewicę,kapustę, wodę z gotowania, przyprawy i mieszamy 15-20 sek/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr.4   Ugotowaną potrawę można przełożyć do garnka i jeszcze chwile podusić. Gotowe tmrc_emoticons.) Smacznego tmrc_emoticons.)

Porady

Świąteczna kapusta gości u nas na wigilijnym stole.

Można jej użyć jako farsz do krokietów, naleśników, pasztecików lub do drugiego dania.

Walory soczewicy :

Soczewica cechuje się wysokimi własnościami odżywczymi,ponieważ zawiera sporą dawkę białka,którym może zastąpić mięsny posiłek.

Soczewica zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor, które są ważnym budulcem kości.

Soczewica występuje w różnych dietach, ponieważ redukuje tkankę tłuszczową i posiada niski indeks glikemiczny.

Soczewicę poleca się:

osobom na diecie odchudzającej

osobom na diecie wegetariańskiej

kobietom w ciąży i tym planującym potomstwo

 

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Świąteczna kapusta z soczewicą

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 19, 2016 at 14:41
    2.0

    Ugotowalam wczoraj kaupste z soczewica wedlug przepisu. Niestety, nie przypaqdla nam do gustu Sad

  • grudnia 8, 2016 at 00:01

    Witaj daro896 dziękuję za komentarz, zainspirowała mnie Twoja potrawa, poczytalam w necie i mam do Ciebie ogromną prośbę, podaj przepis na pazioche, bardzo proszę i pozdrawiam Love

  • listopada 13, 2016 at 09:01
    3.0

    Mama mówi pyszna ja z żona ok. Pewnie kwestia gustu tmrc_emoticons.;) dla mnie mało konkretna, wole pazioche.

  • kwietnia 14, 2016 at 15:39

    Love Gabrysiu dziękuję za uważne czytanie przepisu, masz rację, dusimy 4 min/Varoma /obr 2 . Już poprawiłam błąd tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam Love

  • grudnia 25, 2013 at 11:45
    5.0

    Grażynko, Twoja kapusta była u mnie na wigilijnym stole, choć wszyscy byli już tak najedzeni, że tylko spróbowali po łyżce. Będzie na pozostałe dni .  Love  Wydaje mi się jednak, że wkradł Ci się mały błąd w opisie bo cebulkę dusimy chyba 4 minuty a nie 4 sekundy. tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • grudnia 15, 2013 at 17:27
    5.0

    Ugotowałam ,spróbowałam i pokochałam soczewicę .Będzie częstym gościem na moim stole. tmrc_emoticons.p Dzięki za przepis tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi:
    Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.

  • grudnia 15, 2013 at 15:44

    Love dziękuję Haniu za przetestowanie przepisu Big Smile Ja również, zakochałam się w soczewicy tmrc_emoticons.;) Love

  • grudnia 10, 2013 at 20:05
    5.0

    Grażynko dzięki - jakoś soczewica nie przyszła mi do głowyLove" alt="Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width="19" height="19">

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

  • grudnia 10, 2013 at 19:55
    5.0

    Znałam tylko groch z kapustą, chyba w tym roku wypróbuję z soczewicą, dziękuję Grażynko za przepis tmrc_emoticons.) na pewno skorzystam. Love

  • grudnia 10, 2013 at 19:02
    5.0

    Jakie pyszności  Love

    Jestem Agata Smile


    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.


    Antoine de Saint-Exupéry

Are you sure to delete this comment ?