

Składniki
chleb
- 370 g ziarna pszenicy
- 150 g mąki gryczanej
- 30 g mąki pszennej lub krupczatki
- 350 g letniej wody
- 50 g świeżych drożdży
- 10 g soli
- 40 g octu
- 50 g ziaren slonecznika
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g sezamu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wsypać 185 g pszenicy i zmielić 1 min/obr 10 ,przełozyć do innego naczynia.Czynność należy powtórzyć. Do pustego
"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę,dodać drożdże i miód i wymieszać 5-6sek/obr 3-4 , dodać zmieloną pszenicę, mąkę gryczaną i pszenną,sól,ocet, ziarna słonecznika, sezamu i siemię lniane.Wszystko wyrobić 5min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem,można posypać płatkami owsianymi.Ja piekę w keksówkach silikonowych, więc nie muszę smarować
Chlebek odstawic do wyrośnięcia ok 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do 220*C. Przed włożeniem foremki, należy spryskać piekarnik wodą. Piec ok 40minut. 10 minut przed końcem pieczenia należy chlebek spryskać wodą, po upieczeniu będzie chrupiący. Upieczony chleb studzimy na kratce z piekarnika. Smacznego
ciasta na chleb
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Niestety ale nie wyrósł
Palce lizać. Polecam
Chlebek pyszny
polecam
wszystkim bardzo smakował 
Mysle i ja, ze zdrowy
Wypròbuje Grazynko, wyglada zachecajaco

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Marzenko dziękuję
wypróbuj chlebek jest pyszny

Grażynko kochana kolejny fajny przepisik
super
dodaje do wypróbowania
brawo
pozdrawiam 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję