- TM 31
Składniki
puree dodatek do drugiego dania
- 1000 g marchewki obranej i pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczki soli
- 20 g oliwy z oliwek lub masła
- 500 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Motylek
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wlewamy wodę, zakładamy koszyczek. Wkładamy część marchewki do koszyczka i zamykamy pokrywę,a drugą część marchewki układamy na przystawce Varomy. Varomę zakładamy na pokrywę i gotujemy 40 min/ temperatura Varoma/ obr 2 Po ugotowaniu zdjąć Varomę, wyjąć koszyczek, wylać wodę z "Blokada naczynia miksującego" .Do suchego "Blokada naczynia miksującego" włożyć ugotowaną marchewkę i rozdrobnić 20sek/obr 4-5 , założyć motylek wsypać sól i dodać oliwę i wymieszać 10 sek/obr 4 .Podawać na gorąco. Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przykro mi bardzo ale nie mam tej książki
Krystyna
Witaj Krystyno,w książce "Radość gotowania"na str.39 jest pięknie opisane jak ugotować jajka, a na str. 72 jest przepis na sałatkę jarzynową, przepis na majonez znajdziesz na str 204 Pozdrawiam serdecznie
Ciekawy przepis ja też barzdo lubię marchew w tej postaci .
Alu wykorzystam Twoją propozycję gotowania warzyw na sałatkę.Czy jajka w ciągu 25 minut ugotują się na waromie na twardo. Od jakiego momentu liczyć czas gotowania jajek.
Warzywa- ziemniaki, seler,marchewka,pietruszka rozdrobniopne położobe obok siebie na waromie nie będą paćkowate tzn zbyt miękkie lub za twarde?Proszę o odpowiedź. Ten sposób bardzo przyspieszy zrobienie sałatki.Dobry i pewny przepis na majonez gdzie mogę znaleźdź .Pozdrawiam Krystyna
Krystyna
Elu nigdzie nie znalazlam przepisu na puree z marchewki. Drogą dedukcji wymyśliłam i zrobiłam ten przepis Dziękuję jeszcze raz za dobre rady,a za kilka dni zrobię wariant do przepisu Pozdrawiam serdecznie
Elu, dziękuję za podpowiedż, następnym razem wypróbuję Twój sposób sporządzenia puree z marchewki Pozdrawiam
Grażynko, ja robię troszkę inaczej i skracam czas gotowania do 20-25 minut Surową marchewkę wkładam porcjami po ok.300g do naczynia, rozdrabniam ok.5 sekund na obr. 4-4,5 (trzeba samemu wyczuć, bo to zależy jakie duże kawałki marchewki wkładamy i jak marchew:stara czy młoda), przesypuję do koszyczka i do Varomy a później wlewam wodę do naczynia i gotuję. Tak samo robię z warzywami na sałatkę: rozdrabniam surową marchew, seler i pietruszkę (każde warzywo oddzielnie) i gotuję na Varomie 20 minut. A w koszyczku jajka I cały TM wykorzystany
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="" height="19" width="19"> Marcheweczka na ciepło ! Nasz ulubioy dodatek do drugiego dania...mniam " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="" height="19" width="19">
Alu, masz racje nie pomyślałam Dziękuję za podpowiedż. Jeżeli chodzi o czas gotowania to wszystko zależy od grbości marchewki, moja była twarda po 25 minutach Pozdrawiam
Grażynko - a nie lepiej skrócić czas gotowania do 25 min. A bardzo zależy Ci żeby prawidłowo odżywiać zlew? Ja osobiście wodę z gotowania marchewki wolę zużyć następnego dnia do zupy" alt="" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19">
Dziękuję za przepis - w takiej postaci jeszcze nie robiłam" alt="" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width="19" height="19">
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Are you sure to delete this comment ?