Składniki
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 mała młoda cukinia
- 1 czerowna papryka
- kilka pomidorków koktajlowych
- 350 g wędzonego kurczaka
- 300 g sera żółtego
- 550 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 250 g ciepłej wody
- 1 łyzeczka soli i cukru
- 2 łyżki oliwy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia włozyć mąkę, drożdże, ciepłą wodę, sól, cukier i oliwę - wymieszać czas 15 sek obr.4, następnie przez 1 minutę poz. Interwał. Ciasto przełozyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie pieczarki i cebulę pokroić na plastry i lekko podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną małą cukinię razem ze skórką i poddusić, aby warzywa puściły sok (przez 10 minut, mozna podlać troszkę wodą, aby nie uzywać oleju). Pomidorki i kurczaka pokroić, papryke także. Ser żółty włozyc na naczynia i zmiksować czas 15 sek, obr.5.
Przygotować dwie duże blaszki i posmarowac je lekko oliwą, ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować lub rozłożyć palcami na blaszkach. Posmarować lekko ciasto sosem pomidorowym lub ketchupem, przecierem pomidorowym (ja posmarowałam sosem paprykowo-pomidorowym - przepis zamieściłam). Można także nie smarowac niczym. Ciasto nakuć widelcem i ułożyć połowę sera żółtego i nastepnie pieczarki, cebulę, cukinie, kurczaka, pomidorki, paprykę posypać przyprawami - przyprawą do pizzy, papryką słodką mieloną, bazylią, oregano i resztą sera żółtego. Piec przez 30 min w 180 st.
Z podanych składników wychodzą dwie blaszki pizzy, ja często wykorzystuje drugą blaszkę na następny dzień na obiad lub na przyjęcie ( w trójkę zjemy jedną blaszkę )
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
J.G.: wychodzą 2 blachy "z piekarnika", kładę papier do pieczenia.
Ile porcji mniej więcej wychodzi z tego przepisu?
Przepis prosty i szybko się go wykonuje , ciasto bardzo smaczne, nie czekałam godziny na wyrośnięcie, bo rodzina była głodna - bardzo wielkie podziękowania dla autorki przepisu,na wierzch położyłam inne składniki, takie "zjadliwe" przez wnuczęta.
Bardzo wszystkim smakowało, upiekłam z dwóch porcji 4 blachy, znikały w zastraszającym tempie
Polecam
Sprawdził się w 100% Pizza cienka i smaczna. Warunek - cienko rozłożyć ciasto
Wykorzystałam ciasto z przepisu i wyszło rewelacyjne, cienkie i pyszne.
Rewelacja !!!!pychotka !!!!!!!!!
Rewelacyjna jest ta pizza. Robiłam ją po raz pierwszy i gościom bardzo smakowała. Po prostu pycha))
Mega śwetne ciasto!
Fajne cienkie ciasto.Dziękuję
super przepis