![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/nq5jizmm-362d6-860941-f60be-u2mzdpc9/d9acce0e-3526-4e88-a191-36fc2ff02a42/main/babka-ziemniaczana.jpg)
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
Składniki
Babak ziemniaczana
- 1500-2000 gramów ziemniaków, mączystych
- 250 gramów cebuli, pokrojonej na 4 cześci
- 200 gramów boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w kostkę
- 200 gramów kiełbasy dobrej jakości, pokrojej w kostkę
- 3 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 2 czubate łyżki majeranku, suszonego
- 2 łyżeczki przypawy do dań z ziemniaków/frytek
- 1.5 łyżeczki pieprz, mielony
- 2 łyżeczki sól
- 200 gramów śmietany, 18% tłuszczu
- 2 łyżeczki papryki, mielonej
- 2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 60 gramów olej rzepakowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy aż się zarumieni. Przekladamy do miseczki
Cebule kroimy w kostce lub rozdrabniamy w TM 4s/obr.5 , podsmażamy aż się zarumieni, dodajemy rozdrobniony czosnek, podsmażamy jeszcze chwilkę, dodajemy mnieloną czerwoną paprykę, podsmażamy aż się skarmelizuje.
Przekladamy do miseczki z podsmażoną kiełbasą i boczkiem.
Odsączamy i przekładamy wszystko do naczynia miksującego TM, rozdrabniamy 5s/obr.5 Przekładamy z powrotem do miseczki.
Nie musimy myć naczynia miksującego TM
Do naczynia miksującego włożyć 1kg ziemniaków, rozdrobnić 20 s/obr.5. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma lub drobnego sitka, dokładnie odsączyć nad miską, odstawić. Po 2-3min przelozyc do większej miski. To samo robimy z resztą ziemnaiaków.
Wylewamy odsączoną wodę ale zostawiamy skrobię z dna miski i przekładamy do ziemniaków
Do miski z rozdrobnionymi i odsączonymi ziemniakami zodajemy rozdrobniony boczek z kiełbasą i cebulką.
Dodajemy również majeranek, sól, jajka, przyprawe do ziemniaków, paprykę wędzoną (mieloną), śmietanę i jajka (oczywiście bez skorupek) i mąkę .Wszystko mieszamy.
Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem i natłuścić olejem można jeszcze oprószyć bułką tartą, odstawić.
Przelać całą masę z miski do formy/blaszki i włożyć do rozgrzanego piekarnika
Nie przesadź z grubością babki. Najsmaczniejsza jest babka o grubości 5–6 cm.
Pieczemy bez termoobiegu na dolnej półce aż się zarumieni i zmniejszamy temp do 180 stopni i pieczwmy przez kolejne około 60min.
Jak uzyska pożądany kolor wyjmujemy z piekarnika.
Jest przepyszna chwilę po upieczeniu, ale i chyba jeszcze lepiej smakuje następnego dnia - odsmażana na patelni.
Mozna podawać ze śmietaną, z sosem ze skwarek wymieszanych ze śmietaną lub jak ktoś lubi delikatnym sosem
czosnkowym zrobionym na jogurcie Greckim lub gęstym naturalnym.
(400g jogurtu, przecisniety 1 więszy ząbek lub 2 małe czosnku , koperek swieży lub mrożony około 1 łyżki, sól i pieprz do smaku)
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?