Składniki
- 600 g rabarbaru - waga przed obraniem
- 700 g truskawek
- 400 g cukru + 100 g do zasypania rabarbaru
- 1 cukier waniliowy
- 10 małych listków mięty truskawkowej
- sok i skórka otarta z 1 limonki
- 30 g pektyny lub żel-fix 2:1
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rabarbar obrać, pokroić w kostkę, zasypać 100 g cukru i zostawić na noc. Nastepnie do naczynia włożyć sam rabarbar bez soku (sok możemy wykorzystać do kompotu) - odważyć i dopełnić do 1000 g truskawkami - u mnie 300 g rabarbaru i 700 g truskawek. Dodać cukier, cukier waniliowy, drobno posiekane listki mięty, sok i skórkę z 1 limonki i gotować czas 15 min/ 100 st/ obr "Mieszanie" , nastepnie dodać pektynę lub żel-fix i gotować jeszcze 5 minut / 100 st/ obr.2. Gorący dżemik przekladamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na chwilkę do góry dnem.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam dokładnie wg przepisu. Jest przepyszny....dziekuje
Brakuje podania czsu/obrotów na jakie trzeba zmiksować owoce przed gotowaniem. Poza tym jest ok.wyszedł smaczny.
Witaj dawno Cie tutaj nie widzialam. Dziekuje za komentarz. Dzemik jest pyszny polecam pozdrawiam serdecznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Świetne połączenie ! Pozdrawiam!
Bardzo sie ciesze ze sobie poradzilas. Super pozdrawiam i zycze milego kucharzenia
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Hej! Wczoraj robiłam dżem truskawkowo- pomarańczowy i kiedy za czelo sie pienić przestawiłam na 90 stopni, wyszło ok. Mam nadzieję że z czasem dojde do wprawy to moje początki. serdecznie pozdrawiam
Witaj Slawka jak dobrze rozumiem piszesz ze zrobilas dzem z samyh truskawek a dodalas rabarbar ??? truskawki maja to do siebie ze podczas robienia dzemu sie " pienia", ale jak ja robilam z rabarbarem to nic mi nie kipialo. Moze dalas za duzo truskawek na raz ??? moze jeszcze dziewczyny cos podpowiedza
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Witaj!Widzę ,że zrobiłaś dżem, ja też zabrałam się do robienia dżemu, ale niestety w czasie gotowania kipiał, dlaczego?
Robiłam zgodnie z przepisem , same truskawki,Pozdrawiam Slawka
Ilonko polecam smak rewelacyjny
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Dzemik napewno pyszny wszystko mam ale rabarbaru nie mam jak gdzieś znajdę to będę robić
Are you sure to delete this comment ?