thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
5 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

Dżem cukiniowo - cytrynowy

  • 1200 g cukinii
  • 2 cytryny
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 250 g erytrolu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Cukinie obierany, wydrążami i kroimy na kawałki, wrzucamy do naczynia i miksujemy przy pomocy kopystki czas 20 sek, obr.4-5.
    2. Dodajemy erytrol i gotujemy 15 min/ 90 st/ obr.2.
    3. Wsypujemy 2 galaretki, scieramy skórkę z 1 cytryny i wyciskamy sok z 2 cytryn. Gotujemy jeszcze 10 min/ 90 st/ obr.wst.2.
    4. Miksujemy 30s/ obr. 10, aby dżem był gładki.
    5. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy, ustawiamy na chwilkę do góry dnem.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

Porady

Możemy zamiast cytryny i galaretek cytrynowych dodać pomarańcze i galaretki pomarańczowe tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżem cukiniowo - cytrynowy (prawie bez cukru)

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 23, 2021 at 17:39

    Ten przepis mam z bloga Urwis w akcji pt. Dżem z cukinii cioci Jadzi, trochę inna waga składników. Polecam zrobić dżem z żółtej cukinii. kolor ładniejszy. Smak.....miodzio . Polecam !!