Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
4
słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
Składniki
Ketchup z cukinii z papryką
- 3 ząbki ząbek czosnku
- 280 gramów cebuli
- 800 gramów cukinii
- 280 gramów papryki cczerwonej
- 10 gramy soli
- 100 gramy cukru
- 40 gramów octu
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 0,25 łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 0,5 łyżeczki curry, mielone
- 150 gramów przecieru pomidorowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1) Oczyszczoną z pestek cukinię, oczyszczoną z gniazd paprykę, czosnek i obraną cebulę umieszczamy w naczyniu miksującym dodajemy sól i rozdrabniamy (ok. 15 sek. | obr.6-7).
2) Zakładamy motylek i gotujemy (15min. | temp.100 stopni | obr.2 ) bez miarki w otworze z ustawionym koszyczkiem na pokrywie. Na 5 min. przed końcem gotowania zwiększamy obroty do 2,5 lub obniżamy temperaturę do 90 stopni C (aby nie wykipiało).
3) Dodajemy cukier, ocet. Koszyczek - jeżeli jest zachlapany przepłukujemy pod wodą tak aby otwory w dnie koszyczka nie były pozatykane. Gotujemy kolejne ( 15min | 90 stopni C | obr.2,5 ) z motylkiem i założonym na pokrywie koszyczkiem zamiast miarki.
4) Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, papryki w proszku, pieprz czarny , przyprawę cury i gotujemy (10 min. | temp. Varoma | obr. 2,5-3) z koszyczkiem na pokrywie, aby odparowało wodę, ale nie chlapało.
5) Usuwamy koszyczek z pokrywy, ostrożnie otwieramy i wyjmujemy motylek (uwaga jest gorący). Zawartość kopystką zrzucamy z brzegów naczynia. Zamykamy naczynie miksujące. Zatykamy otwór w pokrywie miarką. Miksujemy do uzyskania aksamitnej masy (20-30sek. | obroty 8 )
6) Od razu, jeszcze gorący ketchup rozlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
7) Tak przygotowany ketchup można przechowywać długi czas, tak jak inne przetwory warzywne czy owocowe.
Porady
Można dodać mniej cukru, widziałam też przepis bez papryki, natomiast z 800 g cukinii.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Super keczup, zdrowy, smaczny, wyśmienity.
Polecam. 👍
Smakuje wyśmienicie.
Zwłaszcza mojej siostrzenicy.
super
Bardzo prosty i dobry.
ile słoiczków wychodzi z tych porcji ?
Ketchup gotowy. Przepyszny!!! Dodałam od siebie 2 łyżki koncentratu pomidorowego i troche ziół prowansalskich.
Super przepis, pyszny i łatwy robiłam już trzy porcje