thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
4 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 05/09/17
zmieniono dnia: 06/09/17

Składniki

Ketchup z cukinii z papryką

  • 3 ząbki ząbek czosnku
  • 280 gramów cebuli
  • 800 gramów cukinii
  • 280 gramów papryki cczerwonej
  • 10 gramy soli
  • 100 gramy cukru
  • 40 gramów octu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 0,25 łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 1 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 0,5 łyżeczki curry, mielone
  • 150 gramów przecieru pomidorowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1) Oczyszczoną z pestek cukinię, oczyszczoną z gniazd paprykę, czosnek i obraną cebulę umieszczamy w naczyniu miksującym dodajemy sól i rozdrabniamy (ok. 15 sek. | obr.6-7).

    2) Zakładamy motylek i gotujemy (15min. | temp.100 stopni | obr.2 ) bez miarki w otworze z ustawionym koszyczkiem na pokrywie. Na 5 min. przed końcem gotowania zwiększamy obroty do 2,5 lub obniżamy temperaturę do 90 stopni C (aby nie wykipiało).



    3) Dodajemy cukier, ocet. Koszyczek - jeżeli jest zachlapany przepłukujemy pod wodą tak aby otwory w dnie koszyczka nie były pozatykane. Gotujemy kolejne ( 15min | 90 stopni C | obr.2,5 ) z motylkiem i założonym na pokrywie koszyczkiem zamiast miarki.



    4) Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, papryki w proszku, pieprz czarny , przyprawę cury i gotujemy (10 min. | temp. Varoma | obr. 2,5-3) z koszyczkiem na pokrywie, aby odparowało wodę, ale nie chlapało.



    5) Usuwamy koszyczek z pokrywy, ostrożnie otwieramy i wyjmujemy motylek (uwaga jest gorący). Zawartość kopystką zrzucamy z brzegów naczynia. Zamykamy naczynie miksujące. Zatykamy otwór w pokrywie miarką. Miksujemy do uzyskania aksamitnej masy (20-30sek. | obroty 8 )



    6) Od razu, jeszcze gorący ketchup rozlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.



    7) Tak przygotowany ketchup można przechowywać długi czas, tak jak inne przetwory warzywne czy owocowe.

Porady

Można dodać mniej cukru, widziałam też przepis bez papryki, natomiast z 800 g cukinii.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ketchup z cukinii z papryką

Wydrukuj:

Komentarze