thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
10 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

Dodatkowo

  • 500 gramów (ok.) ciastek savoiardi ( biszkopty)
  • czekolada gorzka, starta badz kakao ciemne

Do namoczenia biszkoptòw

  • 120 gramów wody
  • 100 gramów cukru
  • 1 cytryna, skòrka
  • 100 gramów limoncello ( likier cytrynowy) ( ja mam dosc mocny, wlasnej roboty)

Krem

  • 80 gramów margaryny lub masła
  • 1 cytryna, skòrka
  • 80 gramów soku z cytryny
  • 80 gramów cukru
  • 4 zòltka kurze, swieze
  • 1000 gramów smietany do ubijania, poslodzonej
  • 500 gramów serka mascarpone

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Krem
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc skòrke z cytryny: 20sek / Turbo. Przelozyc skòrke do miseczki, zalac sokiem z cytryny, zostawic na 20min. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc zòltka i cukier: 30sek / obr 5, dodac sok z cytryny, przefiltrowany przez sitko : 5min / 90° / obr 4. Wyjac do innego naczynia goracy krem, dodac margaryne badz maslo w kawalkach, wymieszac do calkowitego rozpuszczenia tluszczu. Przykryc przezroczysta folia, szczelnie, wstawic do lodòwki. Po przestygnieciu dodac mascarpone, wymieszac. Ubic smietane, dodac troche wiecej, niz polowe do masy, wymieszac delikatnie.

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Nasaczenie

    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc skòrke z cytryny i cukier: 10sek / Turbo. Dodac wode: 4min / 100° / obr 4. Ostudzic w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , az temp. zejdzie do 37°. Dodac limoncello: 30sek / obr 3.

  4. Przygotowanie

    Do foremki, na dno ulozyc biszkipty, namoczone uprzednio we wczesniej przygotowanym plynie, przykryc polowa kremu, potem znòw warstwa biszkoptòw, reszta kremu. Udekorowac pozostala bita smietana i starta czekolada, badz kakao. Przechowywac w lodòwce przez kilka godzin, po czym serwowac.

  5. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tiramisù ... cytrynowe...

Wydrukuj:

Komentarze