- TM 31
Składniki
Dodatkowo
- 500 gramów (ok.) ciastek savoiardi ( biszkopty)
- czekolada gorzka, starta badz kakao ciemne
Do namoczenia biszkoptòw
- 120 gramów wody
- 100 gramów cukru
- 1 cytryna, skòrka
- 100 gramów limoncello ( likier cytrynowy) ( ja mam dosc mocny, wlasnej roboty)
Krem
- 80 gramów margaryny lub masła
- 1 cytryna, skòrka
- 80 gramów soku z cytryny
- 80 gramów cukru
- 4 zòltka kurze, swieze
- 1000 gramów smietany do ubijania, poslodzonej
- 500 gramów serka mascarpone
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc skòrke z cytryny: 20sek / Turbo. Przelozyc skòrke do miseczki, zalac sokiem z cytryny, zostawic na 20min. Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc zòltka i cukier: 30sek / obr 5, dodac sok z cytryny, przefiltrowany przez sitko : 5min / 90° / obr 4. Wyjac do innego naczynia goracy krem, dodac margaryne badz maslo w kawalkach, wymieszac do calkowitego rozpuszczenia tluszczu. Przykryc przezroczysta folia, szczelnie, wstawic do lodòwki. Po przestygnieciu dodac mascarpone, wymieszac. Ubic smietane, dodac troche wiecej, niz polowe do masy, wymieszac delikatnie.
Nasaczenie
Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc skòrke z cytryny i cukier: 10sek / Turbo. Dodac wode: 4min / 100° / obr 4. Ostudzic w "Blokada naczynia miksującego" , az temp. zejdzie do 37°. Dodac limoncello: 30sek / obr 3.
Przygotowanie
Do foremki, na dno ulozyc biszkipty, namoczone uprzednio we wczesniej przygotowanym plynie, przykryc polowa kremu, potem znòw warstwa biszkoptòw, reszta kremu. Udekorowac pozostala bita smietana i starta czekolada, badz kakao. Przechowywac w lodòwce przez kilka godzin, po czym serwowac.
Krem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Verciu a zdradzisz jeszcze przepis na twoj likier cytrynowy to bede miala super zestaw i wykorzystam do sytrynowego twego tiramisu
pozdrawiam serdecznie Marzena
Verciu Twoje tiramisu jest obłędne w smaku, w pracy wszyscy się nim zachwycali a w domu wołali czemu tak mało zrobiłam jak wróciłam z urlopu tak na powitanie pyszności polecam dziękuje kochana za przepis polecam zwłaszcza teraz gdy jeszcze mamy lato
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Zapraszam Malgosiu
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Tiramisu cytrynowe.. Brzmi cekawie, wygląda bardzo smacznie ślinla cieknie.Do wypróbowania w najbliższym czasie. Pozdrawiam
A co tam dluzej pocwicze ale jakie doznania smakowe
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Smaczne, pachnace cytryna, jedyny minus..... kaloryczne
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Ale to musi byc pyszne zrobie napewno dzisiaj upieklam placek z wisniami dzieki kochana za tak fajny przepis
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Troche bomba kaloryczna, Elu, ale raz sie zyje
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wyglada przepysznie Zrobię na przyszly weekend Dzięki za przepis
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?