thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 50 g posiekanych migdałów
  • 1 garść rodzynek, ze 2 garście innych bakalii (mogą być figi, daktyle, żurawina, posiekane morele)
  • bakalie do dekoracji
  • 200 g masła
  • 1000 g zmielonego półtłustego twarogu
  • 5 żółtek
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 g cukru
  • 1 paczka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Najpierw twaróg należy dobrze odsączyć z serwatki, ja zrobiłam to na sitku.


    2. Założyć motylek, do naczynia miksującego wlać żółtka, cukier i cukier  wanilinowy


    3.ubić na puszystą masę czas 1min/Obr.4


    4.Dodać śmietanę, nastawić 4min/temp.70°C/Obr.3Masa ma być gorąca.


    5. Dodać masło, mieszać aż do rozpuszczenia30s/Obr.4                                                       - 


     6. Zdjąć motylek, dodać twaróg i zmiksować do uzyskania kremowej, jednolitej masy 3min/obr5-6. Wsypać bakalie i dalej podgrzewać 4min/70ºC/Obr.5, aż masa na powrót zrobi się gorąca.


     


    7.Następnie zostawić do przestudzenia do temperatury pokojowej.


     


    8.Formę do paschy (miskę, donicę itp.) wyłożyć gazą złożoną kilkakrotnie, tak by jej brzegi wystawały poza naczynie. Wylać tężejącą masę. Końce gazy zawinąć do środka i przykryć masę serową. Docisnąć talerzykiem i włożyć do lodówki na całą noc.


    9.Następnego dnia paschę wyjąć z formy i ozdobić hojnie bakaliami. Im więcej pstrokacizny, tym lepiej Mrugnięcie

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sprawdzona Pascha Wielkanocna

Wydrukuj:

Komentarze