- TM 31
Składniki
- wiórki kokosowe
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka miodu
- 300 g mleka
- 40 g kaszy jaglanej surowej
- całe migdały
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Kaszę jaglaną podprażamy w Thermomix czas 3 min/100 stopni/obr.1 . Zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości czas 20 min/100 stopni/obr.1 . w razie potrzeby można dodać więcej mleka lub wody. Kiedy kasza jaglana będzie miękka dajemy po 1 łyżeczce masła,miodu i wiórków kokosowych, dokładnie mieszamy czas 30 s/obr.6 i odstawiamy aby kasza nieco przestygła.
Migdały zalewamy gorącą wodą. Po kilku minutach możemy w łatwy sposób ściągnąć z nich skórkę. Migdały będą potrzebne do środka rafaello.
Z letniej kaszy jaglanej formujemy kuleczki, do środka dajemy całego migdała i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, kiedy to kulki odpowiednio stwardnieją.
Wykonanie rafaello z kaszy jaglanej
Porady
Migdały należy namoczyć w gorącej wodzie wtedy z łatwością ściągniemy z nich brązową skórkę.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rezultat to przypalona misa, rzadka masa i wkurzenie, tylko mleka kokosowego brak żeby było łatwiej wywalić, nie polecam!!
Można prosić o sugestie co do ilości wiórków kokosowych? Ile dać do środka? Ile trzeba na oboczenie?
Dałam 60 g kaszy i 250 g mleka. Wyszło idealnie. Polecam.
przepyszny i zdrowy slodycz))
Bardzo często robię pralinki Rafaello z tego przepisu. Daję 60g kaszy i zawsze super wychodzi. Zamiast masła dodaję do gorącej kaszy 2 rzędy białej czekolady. Zdarza się że masa jest rzadka, wówczas podgrzewam ją 3-4 min w mikrowelli. Po ostygnięciu świetnie można formować kulki.
Uwielbiamy ten deser. No i ta zdrowa kasza jaglana i miód.
Edyta, chyba błąd jest w proporcjach kaszy i mleka. Jeżeli masz ochotę na sprawdzony przepis to polecam:
http://www.przepisownia.pl/desery-przepisy/domowe-%E2%80%9Epralinki%E2%80%9D-jaglane/468036
W oryginale nie ma migdała ale kulki lepiłam wielokrotnie i masa nie wychodzi żadka. A po dodaniu migdała mamy "rafaello".
Pozdrawiam, Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
a mi to wyszło żadkie wcale sie nie da zrobic z tego kulek
nie polecam!!!!!
Super przepis...mam kaszle jaglana i nie wiedzialam Co z nia zrobic- na slodko gotowana nie bardzo mi Smakuje Ale zrobie tobrafaello.dziekuje
świetny pomysł i łatwy przepis. nietrudno go też przerobić na wersję wegańską. dziękuję za inspirację. pozdrawiam
wiesia w
Are you sure to delete this comment ?