thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
26min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • wiórki kokosowe
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 300 g mleka
  • 40 g kaszy jaglanej surowej
  • całe migdały

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Wykonanie rafaello z kaszy jaglanej
  1. Kaszę jaglaną podprażamy w Thermomix czas 3 min/100 stopni/obr.1 . Zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości czas 20 min/100 stopni/obr.1 . w razie potrzeby można dodać więcej mleka lub wody. Kiedy kasza jaglana będzie miękka dajemy po 1 łyżeczce masła,miodu i wiórków kokosowych, dokładnie mieszamy czas 30 s/obr.6  i odstawiamy aby kasza nieco przestygła.

    Migdały zalewamy gorącą wodą. Po kilku minutach możemy w łatwy sposób ściągnąć z nich skórkę. Migdały będą potrzebne do środka rafaello.

    Z letniej kaszy jaglanej formujemy kuleczki, do środka dajemy całego migdała i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, kiedy to kulki odpowiednio stwardnieją.

Porady

Migdały należy namoczyć w gorącej wodzie wtedy z łatwością ściągniemy z nich brązową skórkę.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Rafaello® z kaszy jaglanej

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 8, 2018 at 19:33

    Rezultat to przypalona misa, rzadka masa i wkurzenie, tylko mleka kokosowego brak żeby było łatwiej wywalić, nie polecam!!

  • grudnia 28, 2016 at 19:09

    Można prosić o sugestie co do ilości wiórków kokosowych? Ile dać do środka? Ile trzeba na oboczenie?

  • listopada 11, 2016 at 22:51

    Dałam 60 g kaszy i 250 g mleka. Wyszło idealnie. Polecam.

  • października 27, 2016 at 18:43

    przepyszny i zdrowy slodycztmrc_emoticons.)))

  • lutego 2, 2016 at 21:38

    Bardzo często robię pralinki Rafaello z tego przepisu. Daję 60g kaszy i zawsze super wychodzi. Zamiast masła dodaję do gorącej kaszy 2 rzędy białej czekolady. Zdarza się że masa jest rzadka,  wówczas podgrzewam ją 3-4 min w mikrowelli. Po ostygnięciu świetnie można formować kulki.

    Uwielbiamy ten deser. No i ta zdrowa kasza jaglana i miód. 

  • listopada 13, 2015 at 16:47

    Edyta Mikulska

    a mi to wyszło żadkie wcale sie nie da zrobic z tego kulek tmrc_emoticons.(

    nie polecam!!!!!

     

    Edyta, chyba błąd jest w proporcjach kaszy i mleka. Jeżeli masz ochotę na sprawdzony przepis to polecam:

    http://www.przepisownia.pl/desery-przepisy/domowe-%E2%80%9Epralinki%E2%80%9D-jaglane/468036

    W oryginale nie ma migdała ale kulki lepiłam wielokrotnie i masa nie wychodzi żadka. A po dodaniu migdała mamy "rafaello".

    Pozdrawiam, Ela

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • listopada 13, 2015 at 14:43

    a mi to wyszło żadkie wcale sie nie da zrobic z tego kulek tmrc_emoticons.(

    nie polecam!!!!!

  • listopada 12, 2015 at 16:03

    Super przepis...mam kaszle jaglana i nie wiedzialam Co  z nia zrobic- na slodko gotowana nie bardzo mi Smakuje Ale zrobie tobrafaello.dziekujetmrc_emoticons.)

  • listopada 11, 2015 at 17:29
    5.0

    świetny pomysł i łatwy przepis. nietrudno go też przerobić na wersję wegańską. dziękuję za inspirację. pozdrawiam

    wiesia w 

Are you sure to delete this comment ?