thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5h 30min
Czas całkowity
5h 30min
porcja/porcje/porcji
3 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 15/02/23
zmieniono dnia: 16/02/23

Składniki

PISTACJOWE TIRAMISU

  • 120 gramów biszkoptow, malutkich
  • 200 gramów kawy, zaparzonej, lub espresso
  • 4 żółtka, ze sparzonych jajek
  • 50 gramów cukru pudru
  • 1 szczypty soli
  • 50 gramów likier migdałowy, np. Amaretto, opcjonalnie
  • 250 gramów sera mascarpone
  • 200 gramów śmietany, 36% tłuszczu
  • 70 gramów pasty pistacjowej
  • pokruszone pistacje do dekoracji

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać 4 żółtka, dodać 50 g cukru pudru, ubijać obr. 4. obserwując krem.
  2. Dodać szczyptę soli, 250 g mascarpone, 200 g śmietanki, ubijać bez założonej miarki obr. 3, bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.
  3. Zdjąć motylek. Połowę masy wyłożyć do osobnej miski.
  4. Do masy w naczyniu miksującym dodajemy 70 g pasty pistacjowej. Mieszamy na obrotach wstecznych 15 sek. / obr. 3
  5. Przestudzoną zaparzoną kawę opcjonalnie można połączyć z 50 g likieru migdałowego.
  6. Na spód szklanek układamy ok. 10-15 g biszkoptów. Polewamy je dwiema łyżkami kawy. Na biszkopty wyciskamy biały krem.
  7. Następnie układamy warstwy:

    -> biszkopty, polewamy kawą i wyciskamy pistacjowy krem

    -> biszkopty, polewamy je kawą, wyciskamy biały krem

    -> biszkopty, polewamy je kawą, wyciskamy na koniec pistacjowy krem.

Porady

Przepis na 3 szklanki po 200 ml.


Jeśli chcemy estetycznie wlać kremy do szklanek, to przekładamy je do rękawów cukierniczych.
Jeśli nie masz rękawów cukierniczych możesz użyć łyżki.


Kremy mogą wyjść dość rzadkie, dlatego w rękawie cukierniczym wystarczy zrobić niewielki otwór.
Czas w lodówce powoduje, że tiramisu pięknie tężeje.



Tiramisu chłodzimy (od 3 do 5 godzin) w lodówce, a przed podaniem posypujemy pistacjami.




Przepis na pastę pistacjową znajduje się na moim profilu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PISTACJOWE TIRAMISU

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY