thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto:

  • 0,5 łyżeczek soli
  • 200 g cukinii ze skórką
  • 0,5 cytryny, (sok i otarta skórka)
  • 100 g ziaren pszenicy
  • 1 łyżeczki proszku dopieczenia, wykonanego w Thermomixie
  • 1 pęczka natka pietruszki świeża
  • bułka tarta i masło do wysmarowania formy
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w Thermomixie
  • 100 g cukru nierafinowanego
  • 4 jajka
  • 125 g pestek słonecznika

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto:
  1. Normal

    0


    21


    false

    false

    false


    PL

    X-NONE

    X-NONE


    /* Style Definitions */

    table.MsoNormalTable

    {mso-style-name:"Table Normal";

    mso-tstyle-rowband-size:0;

    mso-tstyle-colband-size:0;

    mso-style-noshow:yes;

    mso-style-priority:99;

    mso-style-qformat:yes;

    mso-style-parent:"";

    mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;

    mso-para-margin-top:0cm;

    mso-para-margin-right:0cm;

    mso-para-margin-bottom:10.0pt;

    mso-para-margin-left:0cm;

    line-height:115%;

    mso-pagination:widow-orphan;

    font-size:11.0pt;

    font-family:"Calibri","sans-serif";

    mso-ascii-font-family:Calibri;

    mso-ascii-theme-font:minor-latin;

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";

    mso-fareast-theme-font:minor-fareast;

    mso-hansi-font-family:Calibri;

    mso-hansi-theme-font:minor-latin;}


    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.


    2. Cukinię umyć, obciąć oba końce i rozdrobnić w TM 5s/obr. 4. Rozdrobnioną cukinię przełożyć do koszyczka, posolić i odstawić aby puściła sok.


    3. Do Zablokowany włożyć natkę pietruszki i mocno rozdrobnić 3s/ obr.10. Otworzyć naczynie, zebrać kopystką pietruszkę na dno i ponownie zmiksować 3s / obr.10.Przełożyć do innego naczynia.


    4. W czystymi suchym Zablokowany zmielić ziarna pszenicy 10s / obr.10. Przełożyć do innego naczynia.


    5. Pestki słonecznika lekko zrumienić na suchej patelni, ostudzić i zmielić 7-10s / obr. 10. Przełożyć do innego naczynia. 


    6. Do umytego i suchego Zablokowany włożyć motylek, wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać 5-6 min / obr. 3. Po 2 minutach dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać cukier waniliowy, skórkę i sok z 0,5 cytryny i wymieszać 20 s/ obr. 3.


    7. Z Zablokowany wyjąć motylek, dodać zmieloną pszenicę oraz proszek do pieczenia i wszystko wymieszać 20 s /  obr. 4-5. 


    8. Do masy dodać zmielone pestki słonecznika, starannie odciśniętą cukinię oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.Całość wymieszać 15-20s / obr. 4.


    9. Piec w 180 stopniach C, 45 – 50 minut.


    10. Ciasto można również podawać w formie muffinek - należy piec je w piekarniku w 180 stopniach przez ok.25 min.


     

Porady

Gotowe ciasto można posypać niewielką ilością cukru pudru.

Ciasto można również podawać w formie muffinek - należy piec je w piekarniku w 180 stopniach przez ok.25 min.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

NIESPODZIANKA Pani Asi

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 4, 2014 at 14:01

    Witam,

    Tak, ciasto bez mąki. Zamiast niej są pestki słonecznika i pszenica w ziarnach, które to mielimy i mamy swojego rodzaju mąkę.

    A co do nazwy, to wzięła się od imienia Pani,od której dostałam oryginalny przepis. Po kilku razach uległ on pewnym modyfikacjom. Jest to ciasto rewelacyjne dla dzieci, które normalnie nie jedzą cukinii i natki pietruszki (jakmoja Córka) a to wcina aż miło tmrc_emoticons.)

    Życzę smacznego tmrc_emoticons.)

  • lutego 4, 2014 at 11:20

    To takie ciasto bez mąki? Skąd nazwa ? Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • lutego 4, 2014 at 08:45

    Witam, wieczorem podam przepis tmrc_emoticons.-)

    Pozdrawiam

  • lutego 4, 2014 at 00:26

    A jak zrobić w Thermomixie proszek do pieczenia? tmrc_emoticons.;)