thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
12h 20min
Czas całkowity
32h 20min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

MLEKO KOKOSOWE

  • 800 g ciepłej wody
  • 200 g wiórków kokosowych (bez siarki)

LODY

  • 850 g mleka kokosowego
  • 90-100 g ksylitolu (cukru brzozowego)
  • 4 żółtka kurze
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g migdałów (bez skórki, np. słupki), mogą być lekko przyprażone
  • 30 g orzechów nerkowca (opcjonalnie)
  • 1 laska wanilii (opcjonalnie)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. WYKONANIE MLEKA

    1. Jeżeli nie jesteście pewni co do jakości wiórków kokosowych (chodzi o zawartość siarki) to odważcie w koszyczku 200 g wiórków kokosowych i przelejcie je wrzącą wodą.

    2. do naczynia miksującego włożyć wiórki kokosowe, wlać wodę, gotować 10min/100st/obr.2

    3. miksować 1 min/obr.8-9

    4. przecedzić mleko przez gęste sito, powinno wyjść ok 850g

    5. do lodów użyjcie całe mleko, które udało się wycisnąć

     

    LODY

    1. do naczynia miksującego dać mleko, cukier, żółtka i ziarenka z wanilii, założyć miarkę,  gotować 8min/90st/obr.2, dodać bakalie

    2. masę przelać do foremki do zamrażania (ja używam szklanej formy), do wysokości 3cm, całkowicie ostudzić, przykryć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika najlepiej na 10-12 godz

    3. zamrożoną masę wyjąć z zamrażalnika na ok 10 min, pokroić ją nożem na nieduże kawałki ok. 3x3 cm, do naczynia włożyć pół porcji całej masy, założyć miarkę, zmiksować 15/obr.6, następnie nałożyć motylek, wymieszać 10s/obr.3, formować kulki lodów  najlepiej za pomocą łyżki do lodów, to samo zrobić z pozostałą masą

     

Porady

LODY SĄ MAŁO SŁODKIE, MOŻNA REGULOWAĆ ILOŚĆ CUKRU

DO MIKSOWANIA POŁOWY ZAMROŻONEJ MASY LODOWEJ MOŻNA DODAĆ JESZCZE 2 SUSZONE FIGI, 2 SUSZONE MORELE.

DODAJ BAKALIE JAKIE LUBISZ I W ILOŚCI JAKIEJ CHCESZ. SPRAWDŹ CO NAJBARCIEJ CI ODPOWIADA.

CUKIER KSYLITOL MOŻESZ ZASTĄPIĆ CUKREM TRZCINOWYM

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

LEKKIE LODY BAKALIOWE BEZ LAKTOZY

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY