thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • ulubiony dżem lub sok własnej roboty

Legumina

  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła, ja dałam oliwę
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 250 g mleka 3,2%
  • 250 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Leguminy
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, mleko,miód,cynamon i gotować 5min/100*C/obr 1 .Kaszę jaglaną przesypać na sitko, umyć i sparzyć wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki. Sparzoną kaszę wsypujemy do ugotowanego mleka,dodajemy łyżkę oliwy i gotujemy 15 min/90*C/obr2-2,5 . Następnie dodajemy żółtka i miksujemy powoli zwiększając obroty 10 sek/obr 8-10. Kopystką zgarniamy kaszę ze ścianek kielicha, jeżeli kasza jest słabo zmielona, można czynność mielenia powtórzyć. Ustawiamy TM na gotowanie 5 min/90*C/obr 2-3 .Legumina gotowa.

     

Porady

Gotową leguminę przelewamy do pojemniczków i zabieramy do szkoły lub pracy. Do leguminy można dodać sok malinowy lub z aronii lub ulubinym dżemem[[wysiwyg_imageupload:1344:]][[wysiwyg_imageupload:1343:]]

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Legumina z kaszy jaglanej na drugie śniadanie

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 29, 2017 at 21:02

    Legumina wyszła bardzo gęsta, choć dodałam nieco więcej wody, ale pyszna. Znakomita alternatywa dla kaszy manny tmrc_emoticons.).

  • października 8, 2014 at 12:44

    Ewawis dziękuję za przetestowanie przepisu Love Jeżeli chodzi o cynamon ja dodaję 1/2 płaskiej łyżeczki, wiadomo łyżeczka, łyżeczce nierówna tmrc_emoticons.;) masz rację zastosować ostrożnie i wg uznania Big Smile Pozdrawiam serdecznie Party

  • września 14, 2014 at 12:47
    4.0

    Legumina wyszła dobra, z pewnością pożywna. Ja podałam z sosem malinowym, jednak chyba ja dałam za dużo cynamonu bo wyszła baaardzo aromatyczna cynamonowotmrc_emoticons.)-czyli z cynamonem ostrożnietmrc_emoticons.).

  • września 14, 2014 at 12:18
    4.0

    Właśnie robię dam znac jak wyszła)

     

  • marca 31, 2014 at 20:13

    Brzmi cudnie, jutra przekonam się jak smakuje tmrc_emoticons.)

  • listopada 12, 2013 at 14:59

    Jajciucha tmrc_emoticons.) Dziękuję za komentarz i cieszę się ,że legumina smakuje Party Oczywiście, że można wzbogacić wg uznania i ulubionych smaków Love Pozdrawiam serdecznie Love

  • listopada 12, 2013 at 11:09
    5.0

    Dziewczyny, robię leguminę regularnie, bardzo nam smakuje. Dodaję mleczko kokosowe bo nie używamy krowiego. 

    Jest taki przepis na przepisowni (śniadanie wg pięciu przemian), czyli ta legumina wzbogacona o dodatki.

    Polecam!

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

  • sierpnia 29, 2013 at 16:42
    5.0

    Ale fajny przepis tmrc_emoticons.) z chęcią wypróbuję tmrc_emoticons.) dziękuję i pozdrawiam tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 29, 2013 at 00:22
    5.0

    Grażynko, legumina pyszna  tmrc_emoticons.)  Wczoraj ją zajadałyśmy ze smakiem  tmrc_emoticons.) Polecam, bo to pożywne i zdrowe danie  tmrc_emoticons.)  Muszę nabyć pojemniczki kubeczki z dobrze szczelnymi pokrywkami, żeby ją można było zabierać do szkoły  tmrc_emoticons.)  Dzięki za przepis  tmrc_emoticons.)   

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • sierpnia 26, 2013 at 18:19

    Love Cieszę się że legumina smakowała  tmrc_emoticons.) dziękuję Ewo za gwiazdki Love