

- TM 31
Składniki
- ulubiony dżem lub sok własnej roboty
Legumina
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 2 żółtka
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła, ja dałam oliwę
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 150 g kaszy jaglanej
- 250 g mleka 3,2%
- 250 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, mleko,miód,cynamon i gotować 5min/100*C/obr 1 .Kaszę jaglaną przesypać na sitko, umyć i sparzyć wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki. Sparzoną kaszę wsypujemy do ugotowanego mleka,dodajemy łyżkę oliwy i gotujemy 15 min/90*C/obr2-2,5 . Następnie dodajemy żółtka i miksujemy powoli zwiększając obroty 10 sek/obr 8-10. Kopystką zgarniamy kaszę ze ścianek kielicha, jeżeli kasza jest słabo zmielona, można czynność mielenia powtórzyć. Ustawiamy TM na gotowanie 5 min/90*C/obr 2-3 .Legumina gotowa.
Leguminy
Porady
Gotową leguminę przelewamy do pojemniczków i zabieramy do szkoły lub pracy. Do leguminy można dodać sok malinowy lub z aronii lub ulubinym dżemem[[wysiwyg_imageupload:1344:]][[wysiwyg_imageupload:1343:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Legumina wyszła bardzo gęsta, choć dodałam nieco więcej wody, ale pyszna. Znakomita alternatywa dla kaszy manny
.
Ewawis dziękuję za przetestowanie przepisu
Jeżeli chodzi o cynamon ja dodaję 1/2 płaskiej łyżeczki, wiadomo łyżeczka, łyżeczce nierówna
masz rację zastosować ostrożnie i wg uznania
Pozdrawiam serdecznie
Legumina wyszła dobra, z pewnością pożywna. Ja podałam z sosem malinowym, jednak chyba ja dałam za dużo cynamonu bo wyszła baaardzo aromatyczna cynamonowo
-czyli z cynamonem ostrożnie
.
Właśnie robię dam znac jak wyszła)
Brzmi cudnie, jutra przekonam się jak smakuje
Jajciucha
Dziękuję za komentarz i cieszę się ,że legumina smakuje
Oczywiście, że można wzbogacić wg uznania i ulubionych smaków
Pozdrawiam serdecznie
Dziewczyny, robię leguminę regularnie, bardzo nam smakuje. Dodaję mleczko kokosowe bo nie używamy krowiego.
Jest taki przepis na przepisowni (śniadanie wg pięciu przemian), czyli ta legumina wzbogacona o dodatki.
Polecam!
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Ale fajny przepis
z chęcią wypróbuję
dziękuję i pozdrawiam 
Grażynko, legumina pyszna
Wczoraj ją zajadałyśmy ze smakiem
Polecam, bo to pożywne i zdrowe danie
Muszę nabyć pojemniczki kubeczki z dobrze szczelnymi pokrywkami, żeby ją można było zabierać do szkoły
Dzięki za przepis
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/