- TM 31
Składniki
Wykonczenie
- 150 gramów startej czekolady deserowej
- 250 gramów smietany kremowki, do ubijania
Baza budyniowa
- 500 gramów mleka
- 90 gramów mąki pszennej
- 80 gramów cukru bialego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do czystego i suchego "Blokada naczynia miksującego" wlewamy mleko, dodajemy make i cukier i gotujemy 7-9 min , temp.90° , obr.4
( czas gotowania zalezy od wyjsciowej temperatury mleka a takze od jego natluszczenia, masa musi miec konsystencje budyniu, niezbyt lejaca)
Powstaly budyn przelewany do szlanego naczynia, przykrywamy folia spozywcza tak by ona dotykala masy - unikniemy w ten sposob tworzenia sie korzucha.Pozostawiamy do wystygniecia a nastepnie na kilka godzin do lodowki do stezenia.
Za pomoca motylka w czystym, suchym i co najwazniejsze chlodnym naczyniu ubijamy smietane 2 min, obr.3
Wyciagamy budyn z lodowki i jesli ma konsystencje gestego kremu przechodzimy do kolejnego kroku, jesli zgestnial za bardzo , ak ze lyzka w nim "stoi " wrzucamy budyn do "Blokada naczynia miksującego" i miksujemy przez kilka sekund na obrotach od 3 do max 5/6 tak aby go "rozbic"
W duzym naczyniu laczymy RECZNIE wolnymi ruchami od dolu do gory budyn z ubita smietana az do uzyskania jednolistej, gladkiej puszystej masy ,
W miedzyczasie dodajemy tez tarta czekolade
mozemy to zrobic ewentualnie mikserem elektrycznym ale tylko wtedy gdy uzyliwmy smietany do ubijania rozlinnej i jestesmy pewnie ze nam sie ona nie rozwodni.
Dobrym zwyczajem jest odstawienie kremu na chwile do lodowki.
Mozna tez od razu przekladac nim tort.
Porady
Krem wystarczy na przelozenie tortu srednicy 25cm , do blachy 30tki lepiej zrobic poltorej porcji.
jako skladnik podalam czekolade juz starta poniewaz najleopszy efekt uzyskamy z wiorkami czyli czekoladzie startej na grubej tarce , ja robie to w mig w robocie z odpowiednia tarcza.
mozemy tez oczywiscie rozdrobnic czekolade w tm.
Osobiscie uzywam tylko smietany roslinnej -musze miec pewnosc ze krem bedzie odpowiednio gesty.
gestosc budyniu duzo zalezy od mleka, ja uzywam tego 1,5% ale i tak rezultat zmienial sie po zmienieniu firmy mleka, takze najlepiej znalezc to idealne dla was
ja budyn robie wieczorem i rano lacze go ze smietana, ale wystarczy zeby byl odpowiednio zimny
nie podaje czasu przygotrowania bo to zalezy od odpoczynku w lodowce. samo gotowanie to chwila, schodzi wiecej z myciem i suszeniem "Blokada naczynia miksującego" i z mieszaniem recznym
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?